Nederlandse equipe op jacht naar record tijdens EK Atletiek

Nederlandse equipe op jacht naar record tijdens EK Atletiek

Met het eerste onderdeel van de tienkamp bij de mannen, de 100 meter, gaat morgen in Zürich het 22e Europese kampioenschap atletiek van start. Een kampioenschap dat vanuit Nederlands perspectief zo maar eens het succesvolste kampioenschap ooit kan gaan worden.

43 Nederlandse atleten komen van 12 tot 17 augustus in actie in de Zwitserse stad. Zij zijn op ongeveer de helft van alle medaille evenementen vertegenwoordigd. Disciplines waar voor het eerst sinds lange tijd weer Nederlandse deelnemers op de startlijst staan zijn het verspringen (Ignisious Gaisah) en de 4×400 meter estafette met de Nederlandse heren.

Met de eerdergenoemde Gaisah, maar ook met Churandy Martina, Eelco Sintnicolaas, Dafne Schippers, Sifan Hassan en Nadine Broersen heeft Nederland zes atleten die realistische podiumkansen hebben – sommigen zelfs op meerdere onderdelen.

Vorige EK
Op het laatste EK atletiek in Helsinki behaalde Nederland vijf plakken. Door het goud van Churandy Martina op de 100 meter, het goud van de heren 4×100 meter ploeg en het zilver van Patrick van Luijk en de 4×100 meter damesploeg werd Nederland zelfs gekscherend ‘het Europese Jamaica’ genoemd’. Rutger Smith, momenteel herstellende van een blessure en daardoor niet aanwezig in Zürich, zorgde bij het kogelstoten voor de vijfde medaille.

Succesvolste EK’s atletiek Nederland:
1938 (Parijs): 2x goud, 2x zilver en 4x brons
1950 (Brussel): 4x goud, 2x zilver en 1x brons
1946 (Oslo): 3x goud, 2x zilver en 1x brons
1934 (Turijn): 3x goud en 2x brons
2012 (Helsinki) 2x goud en 3x brons

Programma EK Atletiek 2014 inclusief programma Nederlanders

Foto: Antonio Picascia, flickr.com cc

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI