Na halve eeuw eindelijk weer Nederlandse gewichtheffer op de Spelen?

Na halve eeuw eindelijk weer Nederlandse gewichtheffer op de Spelen?

Bijna een halve eeuw moeten we terug voor de laatste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen. In een tijd dat de wereld nog niet wist van popsterren als Michael Jackson en Madonna, en Neil Armstrong nog niet op de maan was geweest. Het gebeurde in het jaar 1968, op de Spelen in Mexico-Stad. Piet van der Kruk werd negende in de zwaargewichtklasse. Van der Kruk is daarmee de laatste landgenoot die als gewichtheffer deelnam aan de Spelen.

Al tig edities van de Spelen maken we dus niet eens kans op een van de 45 medailles die bij het gewichtheffen te vergeven zijn. Maar nu, 46 jaar na dato, lijkt het erop dat we in 2016 eindelijk weer een Nederlandse gewichtheffer afvaardigen naar het grootste mondiale sportevenement. De 24-jarige Karen Tovmasjan (klasse tot 85 kilogram) moet het gaan doen. De geboren Armeen is overtuigd van zijn kunnen: ,,Het moet gek lopen wil ik het niet halen”, vertelt hij aan Allesmetsport.

Zondag eindigde het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Kazachstaanse Almaty. Slechts één van de 683 deelnemers kwam uit Nederland. Mita Overvliet deed bij de dames mee in de klasse tot 69 kilogram en werd laatste. Tovmasjan kon gaan, maar ging niet: ,,Ik had op dit moment geen kans gemaakt om bij de eerste acht te eindigen, waarmee ik een eerste stap naar kwalificatie voor Rio had gezet. Dus had het voor mij niet veel zin.”

Gewichtheffen on-Nederlands
Op het WK van vorig jaar was Tovmasjan wel van de partij. Op het laatste moment kreeg hij genoeg sponsorgelden bijeen om af te reizen. Hierdoor trad hij niet aan in topconditie. Hij werd negentiende. ,,Maar ik ben blij dat ik dat al heb meegemaakt. Die ervaring neem je mee.” Met zijn deelname was Tovmasjan de eerste Nederlander in elf jaar tijd die meedeed op het WK. Want ook daar ontbrak Nederland meer dan dat het wel aanwezig was.

Karen Tovmasjan
Je vraagt je toch af hoe dat mogelijk is. Des te meer nog als je programma’s als ‘de sterkste man van Nederland’ voorbij ziet komen op televisie. Daar zijn toch genoeg toppers om eens een gooi te doen naar olympisch eremetaal, of in elk geval naar olympische deelname. Zou je zeggen. Maar niets is minder waar dus. Volgens Tovmasjan komt dat door een cultuurverschil: ,,Je hoeft hier in Nederland niet sterk te zijn. In veel Oostbloklanden moet dat wel. Dat heeft onder meer met oorlogen te maken. Daar moeten de kinderen sterk zijn en daarom gaan ze bijvoorbeeld worstelen, gewichtheffen of judoën. In Nederland ga je op voetbal als je jong bent.”

,,Waar je in Nederland voor Ajax wilt spelen, wil je in sommige buitenlandse landen gewichtheffer worden”, vult oud-bestuurslid van de Nederlandse gewichthefbond, Robert van Herk, Tovmasjan aan. ,,Maar in die Oostbloklanden kijken kinderen naar gewichtheffen op televisie. Dan denken ze: dat wil ik later ook. In veel van die landen, zoals Kazachstan en Oekraïne, is de infrastructuur veel beter. Het is daar ingebed. In Nederland is het meer een uitzondering als je aan gewichtheffen doet. Het is hier maar een klein wereldje.”

Rooskleurig
Desalniettemin is de sport momenteel groeiende in Nederland, dat vindt zowel Van Herk als Tovmasjan. ,,Dat komt vooral door crossfit”, stelt Tovmasjan. Crossfit is een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. En die sport wordt steeds populairder, en daarmee ook het gewichtheffen. Ook de fusie van de Nederlandse gewichthefbond (NOGB) met de worstel- en powerliftingbond, heeft bijgedragen aan de groei. De voormalige drie bonden gaan tegenwoordig gezamenlijk door het leven als Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie (KNKF). ,,Hierdoor vormen we een sterker blok”, zegt Van Herk. ,,Dit biedt nieuwe kansen met onpartijdige bestuurders. Zij hebben veelal weinig ervaring in de wereld van de krachtsport, maar zijn waarschijnlijk slagvaardiger vanwege hun systematische en onbevooroordeelde aanpak. Bestuurlijk is er voorheen veel gedoe geweest.”

Karen Tovmasjan

Carrièreboost
In 2013 maakte Tovmasjan zijn debuut op een mondiaal toernooi tijdens het Europees kampioenschap in Tirana. Daar eindigde hij op plaats dertien. Dit jaar verbeterde hij die prestatie met zijn vijfde plaatst bij het EK in Tel Aviv. ,,Ik merk dat ik echt gegroeid ben dit jaar”, vertelt Tovmasjan. ,,Het EK in Tel Aviv heeft mijn carrière een boost gegeven. Steeds meer mensen hadden interesse om mij te sponsoren. In het begin ben je niemand. Maar daarna word je sterk en krijg je steeds meer publiciteit.”

Het ultieme doel van de inwoner van Apeldoorn is zich kwalificeren voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. ,,Op basis van het WK van vorige week weet ik precies hoeveel kilo ik moet tillen”, zegt hij. Om op de Spelen te komen moet Tovmasjan op twee van de komende mondiale toernooien (EK en WK) bij de eerste acht eindigen.

Op het WK in Almaty tilde de nummer acht in de uitslag 366 kilogram (snatch en clean & jerk). ,,Mijn trainingsrecord staat op 360 kilogram. Ik moet me dus met nog zes kilo verbeteren en dat moet lukken”, is Tovmasjan zelfverzekerd. ,,Ik ben nog jong en blijf progressie boeken. Als ik een blessure tegenkom, is het natuurlijk een ander verhaal, maar in principe moet ik me plaatsen.”

Foto’s: tovmasjan.nl

Powered by Calculate Your BMI