Het Allesmetsport-jaaroverzicht der randzaken van 2017

Het Allesmetsport-jaaroverzicht der randzaken van 2017

Sport draait om trainen, het beste uit jezelf halen, nog eens trainen, winnen en noem het zo maar op. Maar gelukkig is er tussendoor altijd tijd en ruimte voor hilariteit. Het sportjaar 2017 ligt zo goed als achter ons en stond weer bol van de opvallende gebeurtenissen. Speciaal voor u is het meest leuke, hilarische of aangrijpende sportmoment per maand geselecteerd in het Allesmetsport-jaaroverzicht der randzaken van 2017. Kijk en geniet!

Januari
Hij was waarschijnlijk de beste man in koers bij het wereldkampioenschap veldrijden van 2017. Door vier lekke banden werd Mathieu van der Poel echter ‘slechts’ tweede, achter de Belg Wout van Aert. Een dag later bleek dat Van der Poel nog niet van de bandenproblemen van een dag eerder verlost was. Alsof het zo moest zijn, gaf zijn auto het volgende bericht aan: ‘Status: bandenspanningsverlies’.

Februari
199 kilometer en 995 meter ging alles goed voor Elma de Vries bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Maar die laatste vijf meter, och. Het was niet dat ze te vroeg haar handen in lucht stak om te juichen of dat ze die laatste vijf meter echt niet meer vooruit te branden was. Nee, het was botte pech wat De Vries in Oostenrijk overkwam. Ze smakte hard tegen het ijs, waardoor niet zij maar Lisa van der Geest er na tweehonderd kilometer met de winst vandoor ging.

Maart
Op en rond de reservebank van het voetbalveld gebeuren soms nog merkwaardigere dingen dan op het veld zelf. Zoals in maart, wanneer een furieuze Arjen Robben – tot grote hilariteit van zijn ploeggenoten – plaatsneemt op de bank nadat hij gewisseld is. Ook achter de reservebank gebeuren de vreemdste dingen. Waarom de man in de onderstaande video zijn tanden aan het poetsen was bij de wedstrijd Chelsea-Manchester United is bijvoorbeeld nog altijd een raadsel.

April
Na zijn opgave in de Ronde van Vlaanderen van een week eerder lukt het Andrea Guardini ook niet om om Parijs-Roubaix uit te rijden. De Italiaan besluit daarop maar de kortste weg te nemen naar de finishplaats, waar vermoedelijk de bus van zijn ploeg stond opgesteld. Dat leidde ertoe dat Guardini, met zijn rugnummer nog op, plots tussen het ‘gewone volk’ op de openbare weg opdook. Dan kijk je wel even raar op als automobilist.

Mei
De toekomst? Die blijft zich seconde op seconde aandienen. Tijdens de Portugese bekerfinale eind mei werd de bal op een wel heel bijzondere en vernieuwende manier binnen de lijnen gebracht. Wie weet dat dit inderdaad de toekomst is en we de komende jaren niet anders gaan zien. Nu al benieuwd hoe de bal het veld in wordt gebracht bij de Portugese bekerfinale in 2040.

Juni
Je kunt tot de top behoren in één sport, maar als je na je sportieve carrière kunt zeggen dat je in twee sporten tot de top behoorde, is dat nog indrukwekkender. Laurine van Riessen (baanwielrennen en schaatsen) is iemand die dat kan zeggen, Oscar Pereiro (wielrennen en voetbal) kan dat ook. Sinds juni kan de naam van Paolo Maldini aan dat lijstje worden toegevoegd. De oud-verdediger van AC Milan (inmiddels 49) maakte bij het Challenger-toernooi van Milaan – gesteund door oud-ploeggenoot Clarence Seedorf – zijn debuut als tennisser.

Juli
Zoals dat de voorgaande jaren niet anders was, stond de maand juli dit jaar in het teken van de Tour de France. Toch werd de Toureditie van dit jaar (vanuit Nederlands perspectief) iets anders beleefd dan andere jaren. Dat had alles te maken met het drama rondom Ajax-speler Abdelhak Nouri, dat in dezelfde maand plaatsvond. Gelukkig werd er ook in Frankrijk aan de Ajacied gedacht.

Augustus
Met de Tourmaand net achter de rug, dacht je wellicht dat je de meest gekke en bizarre dingen rond een wielerwedstrijd wel gezien had. Toch niet. Na meerennende geiten, honden, dolenthousiaste fans en wat niet nog allemaal, rende er in de Ronde van Polen een pony met het peloton mee. De kleine viervoeter hield het tempo van het peloton zeker een minuut vol, petje af.

September
Door de grote (financiële) belangen in het voetbal, en dan vooral in de Champions League, is het soms goed om te zien dat er ook nog gewoon gelachen wordt op het veld. Zo was dat het geval bij het duel tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. Na een overtreding van Bayern-speler Joshua Kimmich wilde Scheidsrechter Antonio Mateu geel geven aan de Duitser. Maar wat gebeurde er? Mateu stak – per ongeluk – bijna de rode in plaats van de gele kaart in de lucht. De gebeurtenis leidde tot een brede glimlach op de gezichten van onder meer Arturo Vidal en Marco Verratti.

Oktober
Het nieuwsbericht lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt gebeurd. Na haar olympische gouden medaille in Rio de Janeiro op het toestel balk werd begin dit jaar een rotonde naar turnster Sanne Wevers vernoemd in Oldenzaal. Precies op die rotonde verloor een vrachtwagen in oktober een deel van zijn lading. En wat vervoerde die vrachtwagen? Juist, een grote hoeveelheid balken.

November
Een erg bekende voetballer was Ryan Colclough niet. Dat veranderde vorige maand toen de aanvaller van Wigan Athletic een wel heel bijzondere middag doormaakte. In de wedstrijd tegen Doncaster Rovers, op het derde niveau van Engeland, zette Colclough zijn ploeg met twee treffers al vroeg op voorsprong. Na de rust verscheen hij niet meer op het veld. De reden? De Brit had zich – in wedstrijdtenue en al – naar het ziekenhuis gehaast om bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn. Een prachtmiddag voor de Wigan-speler, wiens team uiteindelijk met 3-0 won.

December
Het begint langzaam iets weg te hebben van een trend: sporters die hun medaille weggeven. Wellicht omdat ze hem niet mooi vinden, maar waarschijnlijk omdat ze er toch al genoeg hebben. Schaatser Sven Kramer gaf zijn gouden plak na de wereldbeker in Heerenveen weg. De Britse zwemmer Adam Peaty deed hetzelfde bij het Europees kampioenschap zwemmen in Kopenhagen. Het leverde twee even dolblije als verbouwereerde kindergezichten op.

Powered by Calculate Your BMI