Het Allesmetsport-jaaroverzicht der randzaken van 2016

Het Allesmetsport-jaaroverzicht der randzaken van 2016

Een bomvol sportjaar ligt achter ons. De gebruikelijke momenten als de EK-winst van Portugal en de doorbraak van Max Verstappen, domineren de traditionele sportjaaroverzichten. De hoogtepunten overschaduwen de randzaken van dit sportjaar, die minstens even interessant of lachwekkend waren. Allesmetsport presenteert u daarom het Allesmetsport-jaaroverzicht der randzaken van 2016. Voor iedere maand is het meest geestige of opvallende moment voor u geselecteerd.

Januari
Sven Kramer is heus niet de enige. Met hem zijn er nog een boel andere schaatsers die wel eens van baan vergeten te wisselen. Dat twee schaatsers dat in dezelfde rit doen is een stukje unieker. Het overkwam Feiko Bierman en Tom Kant op de 5000 meter bij het NK Allround.

Februari
Ook al had Trabzonspor na negentig minuten nog maar zeven man op het veld staan in de uitwedstrijd tegen (elf spelers van) Galatasaray, de bezoekers hadden lang uitzicht op een punt. Pas in de 89e minuut schoot ‘Gala’ vanaf de penaltystip de 2-1 binnen. De vierde en meest opmerkelijke rode kaart van Trabzonspor was voor Salih Dursun. De verdediger kreeg rood nadat hij de scheidsrechter zelf rood had gegeven. U leest het goed. Dursun was de kaartenregen zo beu dat hij de leidsman zelf van het veld wilde sturen.

Maart
Dat titelfavoriet Ajax punten morste, was nadien een groter gespreksonderwerp dan NEC-speler Rens van Eijden die een wel erg dubieus record overhield aan het 2-2 gelijke spel van NEC in de ArenA. De verdediger zette Ajax met een eigen doelpunt op 2-1 vlak na rust. Dat betekende de derde treffer van de huidige speler van AZ in het voordeel van de Amsterdammers. Nog nooit scoorde een speler tegen een club zo vaak in eigen doel als Van Eijden.

April
De beheerder van het Twitteraccount van Go Ahead Eagles haalde voor haar fans een niet zo leuke 1 aprilgrap uit. De Deventenaren namen het in april op tegen Almere City. De ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. De spanning was om te snijden voor de fans van Go Ahead, dat de laatste minuten inging met een 4-3-voorsprong. Woedende reacties volgden toen de social media-man van de Eagles op Twitter gooide dat Almere City in de laatste seconden nog op 4-4 was gekomen. 1 april…

Mei
Geluk zit hem in kleine dingen. Dat bewijst deze prachtige wissel en komt nog beter tot uiting bij de onderstaande foto. De ouders van nummer twee Esteban Chaves feliciteren Giro-winnaar Vincenzo Nibali direct na de twintigste etappe. De Italiaan stelde de eindzege op de één na laatste dag van de Giro veilig ten koste van de Colombiaan. Een prachtig moment.

Cuando el espíritu deportivo es más allá de la raya. El abrazo de Nibali a la familia de Chaves #giro

Een foto die is geplaatst door Giro d’Italia (@giroditalia) op

Juni
Robin Haase heeft wel een verleden met harde geluiden. Bij het challenger-toernooi van Prostejov in Tsjechië was hij het gekreun van zijn tegenstander Gonzalo Lama helemaal zat. Haase besloot zijn tegenstander een koekje van eigen deeg te geven en zelf ook eens wat gekreun te produceren. Het leverde Haase geen succes op. De scheidsrechter kende het punt aan Lama toe.

Juli
Regen in de zomer in Frankrijk is behalve vrij bijzonder ook vrij vervelend. Zoals bijvoorbeeld tijdens de negende etappe van de Tour de France. De Colombiaan Jarlinson Pantano had daar wel een oplossing voor. Pantano, die later rit vijftien op zijn naam zou schrijven, werd zowel onderweg als bij het passeren van de finishlijn gespot met een paraplu in zijn hand.

Augustus
Het uitkiezen van het moment van de maand augustus was lastiger dan voor welke maand dan ook. Met de Olympische Spelen die aan de gang waren, kwam je ogen en oren tekort. Zo was er een Japanse worstelaar die haar coach op een wel een heel speciale manier bedankte voor zijn aandeel in haar olympische titel. Of Laurine van Riessen die op ongelooflijke wijze ontsnapte aan een zware crash op de wielerbaan. Baas boven baas is (natuurlijk) Usain Bolt met deze ongekende smile in de finale van de 100 meter.

September
Het gevecht om de laatste plaats in de dertiende etappe van de Ronde van Spanje was vermoedelijk spannender dan het gevecht om de dagzege. De Italiaan Valerio Conti won de rit met met bijna een minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Een dik half uur daarachter passeerden met de Fransman Romain Sicard en de Duitser Rüdiger Selig de laatste twee renners de streep. Dat leverde een aardig duel op.

Oktober
Voor de nodige extra aanwijzingen geven trainers wel eens briefjes mee aan hun spelers. Zo kreeg ook Huddersfield Town-speler Elias Kachunga een papiertje met aanwijzingen in zijn handen gedrukt. Ross Wallace van tegenstander Sheffield Wednesday was wel benieuwd wat er nou precies op dat briefje stond. Hij besloot het uit de handen te ritsen van Kachunga. Wallace en zijn teamgenoten werden daar niet slechter van. Sheffield won de wedstrijd met 1-0.

November
Als je vier doelpunten maakt, zijn dat er doorgaans ruim voldoende om een wedstrijd te winnen. Legia Warschau presteerde dat in de Champions Leaguewedstrijd tegen Borussia Dortmund. Maar dat leverde geen drie punten op. De Duitsers scoorden liefst acht keer, waarmee de eindstand op 8-4 werd bepaald. Een verbetering van het doelpuntenrecord in de Champions League, dat voorheen op 8-3 stond.

December
Wat Peter Sagan in de wielersport is en Zlatan Ibrahimovic in de voetbalwereld, is Mika Poutala in de schaatssport. Zonder de Finse sprinter zou het een stuk saaier zijn. Buiten de baan, maar voornamelijk op het ijs zelf. Poutala maakte zijn status van entertainer andermaal waar bij wereldbekerwedstrijd in het vernieuwde Thialf. De goedlachse Fin besloot luttele seconden voor de start van zijn 500 meter zijn boek eens in de schijnwerpers te zetten.

Powered by Calculate Your BMI