BN’ers in de dop: straks kent iedereen deze sporters

BN’ers in de dop: straks kent iedereen deze sporters

Het effect van het winnen van een olympische medaille is in Nederland ongeveer evenredig aan het scoren van een nummer 1-hit, van een artiest die daarvoor nog geen artiest was. Over een jaar liggen de Spelen van Rio de Janeiro achter ons en hebben we er met een aantal van de Nederlandse medaillewinnaars ineens weer wat BN’ers bij.


Foto: Scazon, flickr.com cc

Nu irriteer je je aan ze omdat ze net de laatste stoel in de trein bemachtigen of ze je per ongeluk de pas afsnijden in een drukke winkelstraat. Je kijkt hooguit naar ze omdat ze er leuk uitzien of omdat je ze verwart met een oude kennis. Maar verder vallen ze niet op, anders hadden ze op zijn minst een Wikipedia-pagina gehad.

Over een jaar is dat anders. Dan hebben ze bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eremetaal behaald en zit het label ‘bekende Nederlander’ voor goed op ze geplakt. We willen ineens allemaal wat van ze. Voor de onderstaande drie sporters kan dat zomaar het geval zijn. Nu zijn het nog volstrekte onbekenden, maar over een jaar niet meer.

Merel Blom
Ze is (vermoedelijk) de enige studente Nederlands en Fiscaal recht die komende zomer uitzicht heeft op een olympische plak, Merel Blom. De 29-jarige amazone kwalificeerde zich eind augustus met de Nederlandse eventingploeg voor de Spelen in Rio de Janeiro.

Dat deden Blom, Tim Lips en Elaine Pen door brons te grijpen bij de Wereldruiterspelen in Caen. Die bronzen plak betekende tevens Nederlands’ eerste eventing-medaille ooit op een WK. In Rio kan dat succes zomaar een vervolg krijgen, ook omdat de ploeg nog eens extra hulp krijgt van de ‘gouden’ bondscoaches. Over een jaar weten we wie Merel Blom is.

Sjef van den Berg
Bij het olympisch testtoernooi in Rio de Janeiro werd handboogschutter Sjef van den Berg afgelopen week tweede. De 20-jarige Brabander moest alleen in de Zuid Koreaanse nummer één van de wereld, Kim Woo-jin, zijn meerdere erkennen.

Kans op een individuele plak heeft Van den Berg dus zeker, maar kijk niet raar op als hij over een jaar het vliegtuig uitstapt met twee medailles rond zijn nek. Samen met Jan van Tongeren en Rick van der Ven (in Londen individueel al vierde en dus een andere potentiële BN’er) greep Van den Berg op datzelfde testtoernooi het brons in de landenwedstrijd. Over een jaar weten we wie Sjef van den Berg is.

Jessica Blaszka
Olympisch eremetaal in het worstelen, het klinkt bijna on-Nederlands. En dat is het ook. Nederland behaalde nog nooit een olympische medaille bij het worstelen. Woensdag 17 augustus 2016 zou wel eens de dag kunnen zijn dat daar voor goed verandering in komt.

17 augustus 2016 is de dag dat Jessica Blaszka (23) op de worstelmat in Rio de Janeiro verschijnt. In de klasse tot 48 kilogram probeert Blaszka het kunstje dat ze op het WK in Las Vegas dit jaar flikte (brons winnen) op zijn minst te evenaren. Als je in een pre-olympisch jaar een plak wint op het WK, kan je een jaar later op de Spelen ook een medaille winnen. Over een jaar weten we wie Jessica Blaszka is.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI