Luik-Bastenaken-Luik ligt Nederlanders het minst

Luik-Bastenaken-Luik ligt Nederlanders het minst

Luik-Bastenaken-Luik ligt de Nederlandse wielrenners het minst van alle kasseien- en Ardennenklassiekers in het voorjaar. Op basis van de beste Nederlander in de uitslag in de laatste tien seizoenen presteerde Nederland verreweg het minst in ‘La Doyenne’. In de Ronde van Vlaanderen deden ‘we’ het de voorbije jaren het best.


Foto: Flowizm, flickr.com cc

La Doyenne enige koers zonder Nederlander op podium
De beste Nederlandse prestatie in Luik-Bastenaken-Luik van de laatste tien jaar is de vijfde plaats van Michael Boogerd in 2006. Daarmee is de Waalse klassieker ook de enige voorjaarskoers waarin Nederland de voorbije jaren niet op het podium stond. In 2013 bereikte Nederland het dieptepunt, toen het zelfs geen coureur in de top dertig had.

Liever Vlaanderen dan de Gold Race
Kijkend naar de gegevens (zie onderstaande tabel) wordt duidelijk dat de Ronde van Vlaanderen Nederland het best ligt. De prestatie van de beste Nederlander in de uitslag elk seizoen bij elkaar opgeteld brengt de Ronde van Vlaanderen op een totaal van 68, tegenover 79 bij de Amstel Gold Race. Het totaal van Parijs-Roubaix is 94, dat daarmee derde in dat lijstje staat. De Waalse Pijl (107) en Luik-Bastenaken-Luik (132) sluiten de rij.

2014 beste klassiekerjaar
Het seizoen 2014 was voor Nederland het beste klassiekerjaar wat betreft de voorjaarskoersen. In elk van de vijf ‘monumenten’ reed een Nederlander zich bij de eerste tien in de uitslag. In Parijs-Roubaix, tevens de laatste Nederlandse klassiekerwinst, zorgde Niki Terpstra na een solo zelfs voor de overwinning. Buiten 2014 slaagde Nederland er ook in 2012 in om in elk van de voorjaarsklassiekers met een renner bij de eerste tien te eindigen.

Prestaties Nederland in kasseien- en Ardennenklassiekers in de laatste tien jaar op basis van eerste Nederlander in de uitslag:

 

Powered by Calculate Your BMI