Kennismaken met Haimar Zubeldia is onmogelijk

Kennismaken met Haimar Zubeldia is onmogelijk

Het was even schrikken toen de rechtstreekse uitzending van de vijftiende etappe van de Vuelta begon. Haimar Zubeldia maakte onderdeel uit van een negenkoppige vluchtersgroep. Zou de wielerwereld de 38-jarige Spanjaard dan eindelijk leren kennen?

Foto: Wikimedia Commons

Live-interview met Zubeldia
De hoop die je hebt dat het hele peloton een renner de overwinning gunt en hem die vervolgens ook schenkt, was nog nooit zo sterk als in de vijftiende rit van de Ronde van Spanje: laat Haimar Zubeldia in hemelsnaam winnen.

De Bask koerst al achttien jaar, maar desondanks bekruipt je nog altijd het gevoel dat je de mens Zubeldia helemaal niet kent. Het live-interview – dat na de etappe als gebruikelijk volgt met de ritwinnaar – was daarom al reden genoeg om te hopen dat Zubeldia als eerste over de streep zou komen.

Vereeuwigd wapenfeit
Op tien kilometer van de finish liet Zubeldia zijn acht medevluchters achter en sprongen alle Zubeldia-nieuwsgierigen op van de bank. Een eerste echte kennismaking met de Spanjaard gloorde. Die kwam er echter niet. Op 1900 meter van de streep werd hij ingerekend door de groep met favorieten en ging hij langzaam weer op in de anonimiteit. Weg eerste kennismaking.

De aanval van Zubeldia was hoe dan ook een wapenfeit dat de echte wielervolger voor lange tijd bij blijft. Zubeldia valt nooit aan. Hij volgt altijd. Het is ook daarom dat de enige individuele zeges van hem twee tijdritten zijn, in twee weinigzeggende rondjes.

1 april-frustratie
Je zou zeggen dat Zubeldias’ frustratie van ‘het niet winnen’, even groot is als een frustratie tijdens zijn basisschooltijd, toen hij keer op keer aan zijn klasgenootjes moest uitleggen dat zijn geboortedatum geen grapje is.

Niets is echter minder waar, want met een 4e, 5e, 6e, 8e en 9e plaats in het eindklassement van de Tour de France kan je bij Zubeldia onmogelijk spreken van een frustratie of een mislukte carrière.

Denis Menchov is wellicht jaloers op de manier waarop Zubeldia de ereplaatsen behaalde. Want de wijze waarop de Spanjaard dat deed was nog anoniemer dan de Rus dat kon. Meestal kwam je er halverwege de slotrit op de Champs-Élysées pas achter dat Zubeldia weer zo een goede Tour had gereden.

Illustratief
Zubeldia sprintte ooit wel eens voor een grote overwinning, maar daar kwam hij pas een aantal dagen later achter. In de 15e etappe van de Tour de France van 2007 won Vinokourov, die daarna uit de uitslag geschrapt werd. In het wiel van Kim Kirchen sprintte Zubeldia in die rit naar plek drie. Het was illustratief voor zijn loopbaan geweest als hij daar had gewonnen, zonder dat hij het wist.

De kans dat Zubeldia er na dit seizoen de brui aan geeft is redelijk groot. De kans dat Zubeldia nooit een grote overwinning gaat boeken is nog groter. En daardoor gaan we Zubeldia waarschijnlijk nooit leren kennen. Kennismaken met Haimar Zubeldia is onmogelijk.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI