De bergtrui is eigendom van het hele peloton

De bergtrui is eigendom van het hele peloton

De kortste weg naar het erepodium van de Giro, Tour of Vuelta is die van de bergtrui. Dat coureurs als Willem Wauters, Alfredo Balloni en Javiér Chacon – namen die alleen bekend zijn bij diegenen die ook moeiteloos de top drie van het onlangs verreden Iraans kampioenschap tijdrijden kunnen opdreunen – recentelijk het bergtricot om hun schouders hadden, onderstreept die gedachte.

Foto: Giulio, flickr.com cc

Voor iedereen
Na de finishlijn van de 21e en laatste etappe is de bergtrui vaak alsnog beland bij een renner met een meer aansprekende naam, zeker doordat het puntensysteem om de bergprijs een aantal jaren terug is aangepast, in onder meer de Ronde van Frankrijk.

Maar vooral in de eerste ritten maakt elk van het contingent gestarte coureurs kans om zich voor minstens één dag king of the mountains te noemen. Eén keer in de juiste ontsnapping zitten kan genoeg zijn. Genoeg voor de bergtrui én voor het worden van een nationale volksheld.

En dat niet alleen. Je staat in de schijnwerpers omdat je een van de vier truien draagt, die de bijna tweehonderd andere coureurs niet dragen. Je mag voor de start op de eerste rij staan omdat je een trui in je bezit hebt. En ook al zijn er in een etappe geen bergpunten te verdienen, als je al leider bent mag je alsnog naar het podium om gehuldigd te worden.

Hoeveel minder kanshebbers zijn er wel niet om een dag de leiders-, punten- of jongerentrui aan te mogen trekken? Daar blijft dat aantal beperkt tot hooguit een man of twintig, en hedendaags de voetballers van Leicester City.

De bergtrui legt een route af die doorgaans begint bij een coureur met een minimale status, om te eindigen bij een renner van het grootst mogelijke kaliber. Dat maakt de bergtrui van iedereen.

Nederlanders in de bergtrui
As we speak
hangt het bergtricot in de Ronde van Italië om de schouders van de 34-jarige Damiano Cunego, (als 22-jarig broekie won hij ooit de Giro, weet u nog) die hem overnam van Maarten Tjallingii.

De Fries voegde met het dragen van die bergtrui vlak voor zijn wielerpensioen nog een nieuw hoogtepunt toe aan zijn coureursleven. Negen andere Nederlanders waren in de 21e eeuw leider van het bergklassement in een grote ronde.


Nederlandse dragers van de bergtrui in een grote ronde in de 21e eeuw:
 

Karsten Kroon
Gert-Jan Theunisse was in de Tour de France van 1989 de laatste landgenoot die een bergklassement in een grand tour op zijn naam schreef. Steven Kruijswijk kwam in de Giro van verleden jaar dicht bij dat resultaat, maar moest het maglia azzura in de slotetappes laten aan Giovanni Visconti.

Van alle Nederlanders droeg Karsten Kroon de bergtrui deze eeuw verreweg het vaakst. Dat deed hij in totaal dertien dagen. In de Giro van 2000 was hij ruim de halve ronde leider in het bergklassement. Kroon is tevens de enige Nederlander die de bergtrui in de afgelopen decennia in alle grote ronden droeg.

Powered by Calculate Your BMI