Buitenlandse startplaatsen grote rondes: Nederland trotse koploper

Buitenlandse startplaatsen grote rondes: Nederland trotse koploper

Als een grote ronde niet in het gastland startte, dan startte hij in de 21e eeuw het vaakst in Nederland. Nederland organiseerde met twee keer de start van de Giro d’Italia, twee keer de start van de Tour de France en een maal de start van de Vuelta a España, vijf grote rondes sinds 2000. Geen enkel ander land kan daar aan tippen.

Foto: Brian Townsley, flickr.com cc

Vuelta-start Assen uniek
In de 48 grote ronden van 2000 tot 2015, startten de Ronde van Italië, Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje gezamenlijk 36 keer op eigen bodem (zie ook onderstaande tabel). De Vuelta startte in de 21e eeuw slechts een keer in een ander land. Dat gebeurde in 2009, toen de Spaanse rittenkoers in Assen begon. De Giro en Tour startten sinds 2000 respectievelijk elf en tien keer op eigen bodem.

Als een grote ronde niet in het land van de ronde zelf of Nederland startte, begon hij het vaakst in België of Groot Brittannië. Beide landen namen in de 21e eeuw drie keer de start van een grote ronde op zich. Denemarken (Giro 2012) en Luxemburg (Tour 2002) waren de laatste zestien jaar allebei een keer verantwoordelijk voor het organiseren van de start van een drieweekse etappekoers.

Nederland wil nog meer
En het is zelfs nog niet over met Nederland en het organiseren van de start van grote rondes. Nederland heeft nog veel meer plannen. Apeldoorn heeft aangegeven interesse te hebben in de Giro-start van 2016 en Utrecht wil met de start van de Ronde van Spanje in 2019 haar triologie (Giro, Tour en Vuelta) voltooien.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI