Zinderende ontknopingen in de Eredivisie: Ajax, Feyenoord en PSV

Zinderende ontknopingen in de Eredivisie: Ajax, Feyenoord en PSV

Over iets meer dan twee weken weten we wie landskampioen van het seizoen 2018/2019 is geworden. Pakt PSV opnieuw de titel of mag Ajax zich na vier jaar weer eens de beste van Nederland noemen? De Eredivisie heeft een aardige reputatie als het gaat om spannende titelraces. Welke ontknopingen waren deze eeuw het meest bloedstollend? We zetten ze voor je op een rijtje.

Eredivisieseizoen 2006/2007
Slechts één keer deze eeuw werd de titelstrijd op doelsaldo beslecht. Dat was ook meteen het meest krankzinnige eredivisieslot van deze eeuw. Noch AZ, noch Ajax ging er twaalf jaar geleden met de mooiste schaal van Nederland vandoor, het was PSV dat zich in het seizoen 2006/2007 opnieuw tot landskampioen kroonde.

Voorafgaand aan de 34ste en laatste speelronde hadden AZ, PSV en Ajax elk 72 punten. Omdat AZ het beste doelsaldo van de drie had, was de kans groot dat de Alkmaarders de titel zouden grijpen. De ploeg van Louis van Gaal nam het in het laatste duel op tegen Excelsior, dat duidelijk niet met de instelling speelde om mee te werken aan het titelfeest van AZ en zelfs op voorsprong kwam.

Terwijl AZ ploeterde op Woudestein roken PSV en Ajax bloed. PSV scoorde er in eigen huis lustig op los tegen Vitesse. Ajax, op zijn beurt, kreeg tegenstander Willem ll wel over de knie kreeg, maar niet in de houtgreep. Ajax won ‘slechts’ met 2-0 van de Tilburgers, terwijl PSV er vijf scoorde tegen Vitesse en er maar één om de oren tegen kreeg. Omdat de titeldroom van AZ tegen Excelsior in rook opging (3-2 verlies), waren het de Eindhovenaren die kampioen werden.

Eredivisieseizoen 2010/2011
Minstens even uniek als een kampioenschap dat op doelsaldo beslist wordt, is een kampioenschap dat in de laatste competitieronde wordt vergeven, waarbij de twee overgebleven twee titelpretendenten het in een rechtstreeks duel tegen elkaar opnemen. Het gebeurde in het seizoen 2010/2011, toen nummer twee Ajax op de laatste speeldag koploper FC ontving. Ajax moest Twente verslaan, wilde het kampioen worden.

Na jaren waarin Ajax het kampioenschap was misgelopen moest het op 15 mei 2011 gebeuren. In een kolkende ArenA speelden de Amsterdammers met het mes tussen de tanden. Al relatief vroeg in de wedstrijd resulteerde dat in een 1-0 voorsprong. Toen vlak na rust ook de 2-0 viel, kon Ajax de titel ruiken, maar even was de spanning na de pauze plots terug toen Theo Janssen de aansluitingstreffer (2-1) maakte.

De spanning was om te snijden in Amsterdam en omstreken en dat gold even zeer voor Enschede. De definitieve beslissing viel in de 78ste minuut, toen Siem de Jong zijn tweede treffer van de middag maakte. Die klap kwamen de Tukkers niet meer te boven. Na zes jaar mocht Ajax zich weer landskampioen noemen.

Eredivisieseizoen 2016/2017
Als je een reputatie van een topclub hebt en al meer dan vijftien jaar geen kampioen bent geworden, dan gaat er iets knagen. Dan gaat er iets heel erg knagen. De euforie om het landskampioenschap van Feyenoord in het seizoen 2016/2017 was daarom alleen maar groter bij bestuur, speler en vooral de fans van de club.

Dat was hij alleen nog maar meer omdat het een week eerder, op het veld van Excelsior, flink mis was gegaan. In wat de kampioenswedstrijd moest worden, ging Feyenoord er hard af. Na AZ precies tien jaar eerder het kampioenschap te hebben ontnomen, verpestten de Kralingers ditmaal het feestje van Feyenoord. Excelsior klopte haar stadsgenoot met klinkende cijfers. Het werd 3-0.

Een week later kreeg Feyenoord een nieuwe – en tevens de laatste – kans om het kampioenschap over de streep te trekken. De Rotterdammers namen het op tegen Heracles Almelo en moesten winnen om naaste concurrent Ajax achter zich te houden. Tot grote vreugde van iedereen met een Feyenoordhart zette Dirk Kuijt Feyenoord al binnen de minuut op voorsprong. Diezelfde Kuijt ontpopte zich in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer tot held van het Legioen: hij maakte een hattrick en bezorgde Feyenoord de prijs waar het zo lang naar snakte: het kampioenschap.

Powered by Calculate Your BMI