De vijf meest opmerkelijke wintertransfers in de eredivisie

De vijf meest opmerkelijke wintertransfers in de eredivisie

Het is weer transfer deadline day, ofwel de laatste dag dat de transfermarkt open is in Nederland en veel andere landen. Ook al is het winterse transfercarrousel niet vergelijkbaar met de zomerse chaos, in de afgelopen tien jaar maakten diverse (potentiële) wereldsterren in de winter de overstap van Nederland naar het buitenland. Een overzicht van de vijf opmerkelijkste wintertransfers!

Foto: Wikimedia Commons

Van nobody tot wereldtopper
Cássio Ramos kwam in 2007 als groot talent binnen bij PSV. De Braziliaanse doelman kon zijn belofte in Eindhoven echter niet inlossen. Ramos ontbond zijn contract bij PSV en keerde terug naar zijn vaderland, waar hij begin 2012 een contract tekende bij Corinthians. De verguisde goalie  dwong bij de club uit São Paulo meteen een basisplaats af. Vanaf dat moment ging ‘de bal rollen’.

In zijn eerste seizoen won Ramos de finale van de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League) en de wereldbeker voor clubteams. In de finale van dat WK nam hij het op tegen Chelsea. De oud-PSV’er was van doorslaggevend belang met enkele fabelachtige reddingen. De FIFA beloonde de doelman daarvoor met de Golden Ball, als beste speler van het toernooi. Nog altijd is Ramos de onbetwiste nummer één onder de lat bij Corinthians.

Braziliaans goudhaantje
Dat SC Heerenveen een neusje voor goede spitsen heeft, is algemeen bekend. Eén van die aanvalsleiders is Afonso Alves. De Braziliaan was een fenomeen op de Nederlandse velden. Alves maakte in zijn kortstondige verblijf in Heerenveen 48 goals in even zoveel wedstrijden. Hij werd topscorer van Nederland en benoemd tot de beste speler van het seizoen 2006/2007.

Afonso Alves in het shirt van Al Rayyan in duel met een speler van Al Sadd. Foto: Mohammed Dabbous, flickr.com cc

In de winter van 2008 ontving Heerenveen een recordbedrag van 18 miljoen euro van Middlesbrough voor de achtvoudig international van Brazilië (één treffer). Alves kon zijn doelpuntendrift in Engeland niet doortrekken en verhuisde na twee seizoenen naar Qatar waar hij tot 2014 zijn brood verdiende. In 2015 keerde hij voor heel even terug naar Nederland. Alves trainde een paar keer mee met de beloften van Heerenveen. Aanvankelijk zag hij een rentree in het Abe Lenstra stadion wel zitten, maar de Braziliaan besloot toch een punt te zetten achter zijn carrière.

Amsterdamse publiekslieveling schittert in Barcelona
De absolute sterspeler in dit rijtje is Luis Suárez. De Uruguayaan toonde wekelijks zijn ongenaakbare klasse op de Nederlandse velden. Na een jaar FC Groningen in het seizoen 2006-2007 tekende de karakteristieke aanvaller een contract bij Ajax. De Uruguayaanse international ontpopte zich in drie jaar Amsterdamse dienst tot aanvoerder en publiekslieveling. In de winterperiode van het seizoen 2011-2012 verkaste Suárez voor 26 miljoen euro van Ajax naar Liverpool.

Sportief gezien ging het Suárez voor de wind zowel bij Liverpool als bij de nationale ploeg van Uruguay. De enige smetjes op de verder glansrijke carrière van de Uruguayaan zijn de bijtincidenten. Op het WK van 2014 ging hij voor de derde maal  in de fout door zijn tanden in Giorgio Chiellini te zetten. De FIFA schorste de aanvaller voor de rest van het toernooi. Ook mocht Suárez vier maanden niet in clubverband uitkomen. Dit weerhield FC Barcelona er niet van Suárez voor een 81 miljoen euro over te nemen van Liverpool.  Met de Catalanen won hij de Champions league en werd hij topscorer van Europa.

Japanse sensatie in Venlo
Zelden zullen VVV-Venlo en CSKA Moskou in één adem genoemd worden. Een kleine tien jaar geleden maakte Nederland kennis met VVV-middenvelder Keisuke Honda. De Japanner oogstte veel lof door zijn spelinzicht en weergaloze traptechniek. Op 1 januari 2010 maakte Honda de langverwachte toptransfer van de bescheiden Noord-Limburgse club naar het grote CSKA Moskou. De Russen maakten een bedrag van 9 miljoen euro over naar VVV. Het spel van de Japans international bleef ook in Moskou niet onopgemerkt.

Keisuke Honda viert de 1-0 van VVV in de wedstrijd tegen FC Groningen op 22 augustus 2009. Foto: Tsutomu Takasu, flickr.com cc

Honda verlengde zijn aflopende verbintenis bij CSKA niet en tekende begin 2014  een contract bij AC Milan, dat hem transfervrij oppikte. Op het eerste gezicht leek dit een nieuwe stap in zijn loopbaan, maar Milan speelde de laatste drie seizoenen geen rol van betekenis in de Serie A.  Door de slechte resultaten in de nationale competitie plaatsten de Italianen zich telkens niet voor de Europese toernooien. In zijn eerste twee jaar kon Honda nog rekenen op een basisplaats bij de Rossoneri. De middenvelder moet dit seizoen genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Dondersteen tekent in Frankrijk
De 22-jarige Oussama Tannane stond immer te boek als een groot talent, maar bij iedere club waar hij een (jeugd)contract had, werd hij vanwege onhandelbaar gedrag weggestuurd. Zo overkwam hem dat bijvoorbeeld bij Ajax en PSV. Bij Heracles Almelo kwam Tannane tot bloei. De vleugelaanvaller maakte indruk met zijn dribbels en doelpunten.

De Marokkaan dwong vorige winter een transfer af naar Saint-Étienne, waar hij tot 2020 onder contract staat. De carrière van Tannane verloopt vooralsnog voorspoedig bij de Franse subtopper. Bovendien debuteerde de aanvaller in 2016 voor de nationale ploeg van Marokko, waarvoor hij intussen vijf keer uitkwam. Met Marokko zou de ex-Heraclied aanvankelijk ook naar de Afrika Cup gaan. Een zware heupblessure gooide echter roet in het eten. De blessure is zelfs zo ernstig dat het nog maar de vraag is of we Tannane dit seizoen in actie gaan zien.

Powered by Calculate Your BMI