De grote geldschieters in de eredivisie; wie zijn zij?

De grote geldschieters in de eredivisie; wie zijn zij?

Niet zelden zijn de prestaties van voetbalclubs afhankelijk van geld. Rijke eigenaren maken topclubs van middenmoters. Ook in de eredivisie wil dat steeds vaker het geval zijn. Welke kapitaalkrachtige mannen verbonden zich al aan clubs in de Nederlandse competitie? En wat voor effect heeft dat op de clubs gehad?

Foto: pixaby.com

Duizendpoot in de luwte
Marcel Boekhoorn verwierf landelijke bekendheid toen hij in 2005 Telfort voor een kapitaalbedrag verkocht aan KPN. De uiteenlopende investeringsprojecten van de Nijmegenaar liegen er niet om. Bijna alles wat de clubman van NEC aanraakt, verandert in goud. De miljardair heeft zich in de loop der jaren in de top tien van rijkste Nederlanders gewurmd. In tegenstelling tot de andere geldschieters in dit rijtje die wel bakken met geld overmaakten naar hun club, zijn de investeringen in NEC door Boekhoorn nooit astronomisch hoog geweest.

Boekhoorn investeerde tot dusver in vijf spelers; Andrzej Niedzielan en Édgar Barreto in 2003 en Marnick Vermijl, Jakob Jantscher en Samuel Štefánik in 2013. Daarnaast zorgde hij voor het behoud van enkele spelers. Vanwege veiligheidsredenen trok de ondernemer zich in 2006 terug als actief belegger in NEC.

Later zou hij opnieuw zijn clubhart laten spreken door geld beschikbaar te stellen dat in nieuwe spelers werd geïnvesteerd. Dat bleek echter kapitaalvernietiging. NEC degradeerde in 2015 na twintig jaar eredivisie weer naar het op een na hoogste niveau van Nederland. Boekhoorn uitte zijn ongenoegen over het bestuur dat in zijn ogen wanbeleid had gevoerd. Sindsdien is het stil rondom Boekhoorn en zijn aspiraties met de Nijmeegse club.

Eerste Nederlandse club in buitenlandse handen
In de zomer van 2010 kondigde de Georgische zakenman en ex-voetballer Merab Jordania aan dat hij een kampioensploeg van Vitesse wilde maken. Het zogenaamde ‘Project 2013’  verwees naar het uiteindelijke jaar waarin Vitesse kampioen moest worden. In deze drie turbulente jaren versleet de Gelderse club vier trainers en tal van spelers. De Arnhemmers waren in die jaren steevast terug te vinden in de (sub)top van de eredivisie. ‘FC Hollywood aan de Rijn’ beschikte over een aantal groeibriljanten zoals Wilfried Bony, Marco van Ginkel en Davy Propper.

Wilfried Bony (midden) met de Ivoriaanse ploeg. Foto: Global Panorama, flickr.com cc

Ondanks het goede spel kon Vitesse de torenhoge ambities niet waarmaken. Het scheelde niet veel of de gevleugelde woorden van de Georgiër waren inderdaad werkelijkheid geworden. Jordania investeerde in een hypermodern trainingscomplex op Papendal en kon op veel steun van de supporters rekenen. Jordania moest het veld echter voortijdig ruimen.

Zijn eigen belangen zouden in contrast staan met de continuïteit van de club. Tot overmaat van ramp kreeg de goedlachse Georgiër ook een veroordeling aan zijn broek voor bedreiging van een bestuurslid. Zijn aandelen werden overgenomen door Aleksandr Tsjigirinski. Deze Russische miljardair, die zijn rijkdom vergaarde met de verkoop van olie, is al die tijd betrokken geweest bij de investeringen in Vitesse. Jordania was slechts een stroman van de nog rijkere Tsjigirinski.

Geen gelukkig huwelijk
Voor de tweede maal in de geschiedenis van de eredivisie zou een buitenlands bedrijf investeren in een Nederlandse club. ADO Den Haag bracht in de zomer van 2014 het heugelijke nieuws naar buiten dat de club was overgenomen door het Chinese bedrijf United Vansen International Sports Company. De relatie tussen de Chinese eigenaar Wang Hiu en ADO verloopt vooralsnog zeer stroef. De eerste geldtransactie liet ruim een halfjaar op zich wachten nadat de Haagse club kenbaar had gemaakt over een nieuwe investeerder te beschikken.

De gespannen verhouding tussen Wang en ADO bereikte in november vorig jaar een nieuw dieptepunt. De Residentieclub daagde Wang voor de rechter vanwege achterstallige betalingen. De rechtbank stelde ADO in het gelijk, maar de soap rondom de overname zal onverminderd voortduren.

Tumult in het zuiden des lands
De nieuwe geldschieter van Roda JC laat er geen gras over groeien. “Binnen vijf jaar speelt de Limburgse club in de Champions league”, zo voorspelde Aleksei Korotaev op zijn eerste persconferentie. De Zwitserse miljonair van Russische komaf verdiende zijn geld in de bankenwereld. Korotaev trok negen nieuwe spelers aan en verbaasde vriend en vijand met de komst van de Franse ex-international Nicolas Anelka.

Nicolas Anelka (links) in zijn tijd als speler van Chelsea. Foto: Andrea Sartorati, flickr.com cc

Anelka is verantwoordelijk voor het professionaliseren van de jeugdopleiding. De club uit Kerkrade heeft nog een lange weg voor de boeg als men de torenhoge ambities wil waarmaken. De ploeg van trainer Yannis Anastasiou bivakkeert in de onderste regionen van de eredivisie. En dan is er ook nog dat taalprobleem met al die nationaliteiten.

Geldverslindende clubliefde
De sportieve resultaten van FC Utrecht in het afgelopen decennium doen niet vermoeden dat de club gebukt gaat onder structurele financiële nood. De Domstedelingen hebben met Frans van Seumeren een clubman pur sang in hun midden, die ze echter al meerdere keren van een faillissement behoedde. De geboren Merenees heeft sinds zijn intreden in 2008 al meer dan 35 miljoen euro in de club gepompt. Van Seumeren verdiende miljoenen met zijn transportbedrijf Mammoet dat onder meer verantwoordelijk was voor de berging van de Russische onderzeeër Koersk.

In 2006 verkocht de ondernemer zijn aandelen van het bedrijf en kon hij zich op andere zaken richten. In 2014 ging het wederom bijna mis bij FC Utrecht. De club kon de schulden niet betalen en heeft in samenspraak met Van Seumeren besloten deze om te zetten in aandelen. De grootaandeelhouder bezit op dit moment 99 procent van de aandelen in de club. De zogenaamde golden share, het laatste procent, blijft in handen van FC Utrecht.

Powered by Calculate Your BMI