Wie zijn de geldschieters achter de grote Nederlandse schaatsteams?

Wie zijn de geldschieters achter de grote Nederlandse schaatsteams?

Ze zijn er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat een aanzienlijk deel van de tientallen deelnemers aan de NK afstanden een bestaan als topsporter kunnen leiden: de sponsoren. De zes grootste Nederlandse schaatsploegen worden ieder jaar door meerdere sponsoren ondersteund en hebben elk één hoofdsponsor. Maar wie zijn deze hoofdsponsoren, wanneer zijn ze in de schaatssport gestapt en wat doen ze precies?

Foto’s: SchaatsFoto’s

AfterPay (contract tot eind seizoen 2017/2018)
AfterPay is sinds 2013 als hoofdsponsor verbonden aan de gelijknamige schaatsploeg, die net als Team Plantina onder het overkoepelende iSkate valt. ‘Betalen doe je achteraf’, het is een bekend zinnetje uit een tv-reclame van AfterPay. Het bedrijf is in 2010 opgericht en staat bekend om de mogelijkheid tot het achteraf betalen van producten die online zijn aangeschaft. Anno 2017 bestaan er duizenden webshops waarmee je met AfterPay kunt betalen, van kledingwinkels tot meubelgiganten. AfterPay valt sinds 2014 onder het Duitse Arvato Bertelsmann.

Clafis (contract tot eind seizoen 2018/2019)
Team Clafis is in 2014 opgericht. Daarvoor pompte het bedrijf van directeur Bert Jonker al geld in de schaatssport door internationale schaatstalenten financieel te ondersteunen. Clafis (opgericht in 2005) is een ingenieursbureau met zeven vestigingen en behoort tot de twintig grootste ingenieursbureaus van Nederland. Het bedrijf biedt advies- en ingenieursdiensten aan binnen diverse sectoren, waaronder chemie, energie & transport en de maritieme sector.

IKO (contract tot eind seizoen 2021/2022)
Helemaal definitief is het nog niet, maar naar alle waarschijnlijkheid blijft IKO tot de Spelen van 2022 aan de gelijknamige schaatsploeg verbonden. IKO, dat deze zomer in de schaatssport stapte, heeft voor dit seizoen geen officiële merkenlicentie. Daardoor is de naam van de ploeg alleen bij nationale wedstrijden op de pakken te zien. IKO is in 1951 in Canada opgericht. Het bedrijf is gespecialiseerd in dakbedekking, isolatie en waterdichting. IKO heeft wereldwijd meer dan dertig fabrieken.


 
Justlease (contract tot eind seizoen 2017/2018)
Justlease is sinds eind 2015 in de schaatssport actief. De leasemaatschappij verbond zich twee jaar terug als sponsor aan de ploeg van kopvrouw Ireen Wüst, die daarvoor Team4Gold heette. Justlease (opgericht in 2011) maakt onderdeel uit van Terberg Leasing en is in Nederland de grootste aanbieder van private lease. Bij deze leasevorm huurt de consument een auto voor een langere periode en betaalt hij alleen een maandelijks bedrag aan kosten van de auto plus de benzine.

LottoNL-Jumbo (contract tot eind seizoen 2017/2018)
Team LottoNL-Jumbo is de enige ploeg die de namen van twee verschillende sponsoren draagt. Lotto en Jumbo zijn in 2014 een samenwerking aangegaan waarmee ze zowel de naamgever van het schaatsteam als de gelijknamige wielerformatie zijn. De schaats- en wielerploeg werken op verschillende vlakken samen. Lotto (1974) is één van de bekendste loterijen van Nederland. De deelnemers aan de Lotto mogen zelf hun nummers selecteren. Jumbo (1979) is één van Nederlands’ populairste supermarktketens en heeft ruim vijfhonderd vestigingen.

Plantina (contract tot eind seizoen 2017/2018)
Plantina is sinds 2016 sponsor van de gelijknamige sprint- en allroundploeg, die (zoals reeds aangegeven) net als Team AfterPay onder iSkate valt. Plantina is een producent van voedingssupplementen. Sinds 1993 worden producten met de merknaam Plantina op de markt gebracht. ‘Wetenschap’ is een van de punten die centraal staat bij de productontwikkeling van het bedrijf. Plantina streeft er met haar vitaminen en mineralen naar de klant te helpen bij het onderhouden van een zo goed mogelijke gezondheid.

Powered by Calculate Your BMI