Schaatser Martin Hänggi (46): ‘Waarom stoppen als ik Zwitserlands beste ben?’

Schaatser Martin Hänggi (46): ‘Waarom stoppen als ik Zwitserlands beste ben?’

Martin Hänggi is de naam. En Hänggi spreek je uit als ‘hengie’, waarbij ‘gie’ klinkt als de voornaam van de Belgische politicus Guy Verhofstadt. Hänggi is een schaatser en door zijn leeftijd uniek, in de hele sportwereld. Hij is 46 jaar en wordt komend weekend de oudste deelnemer ooit in wereldbekerverband.

Hij woont in Davos, een plaatsje met ongeveer elfduizend inwoners in het oosten van Zwitserland. Met zijn leeftijd is hij de Chris Horner of de Kimiko Date Krumm van de schaatssport. Te oud om te schaatsen? Waarom? Zolang ik het aankan en de beste van mijn land ben, ga ik gewoon door, denkt hij elke keer weer.

Bij de wereldbekeropener in Obihiro komend weekend is de veteraan er opnieuw bij. Het wordt zijn vijftiende seizoen in de wereldbekercyclus. Maar eenvoudig is een bestaan als schaatser niet voor Hänggi, zeker niet op financieel vlak. ,,Er wordt in Zwitserland geen geld vrijgemaakt voor onze sport”, vertelt hij aan Allesmetsport. ,,Je hebt hier bovendien alleen een natuurijsbaan, dus het is niet makkelijk als amateur.”

,,Ik moest bijna wel nee zeggen”, zegt hij over de twee wereldbekers in Azië. ,,De overnachtingen en de vlucht zijn erg duur en ik moet de helft zelf betalen. In Nederland is het waarschijnlijk een stuk eenvoudiger om sponsors te vinden.”

Op de erelijst van Hänggi prijken onder meer dertien Zwitserse allroundtitels en 35 afstandstitels. Zijn wereldbekerdebuut maakte hij op 19 februari 2000 in Heerenveen. Hänggi eindigde destijds als twee na laatste op de 1500 meter in de B-groep. Alleen de Oekraïner Oleg Grishenko en de gevallen Sicco Janmaat moesten de Zwitser voor zich dulden. Vijfmaal nam Hänggi deel aan het Europees kampioenschap allround, waar de 23e plaats van 2013 zijn beste prestatie was.

De natuurijsbaan van Davos, de enige ijsbaan in Zwitserland.

De natuurijsbaan van Davos, de enige ijsbaan in Zwitserland.

“Waarom zou ik stoppen?”
Waar collega’s van de Zwitser op hun 32e (Jacques de Koning) of hun 34e (Mark Tuitert) stopten, begon Hänggi op zijn dertigste pas met langebaanschaatsen. In een leven daarvoor was hij professioneel ijshockeyer in de Zwitserse Nationalliga, waar hij 276 wedstrijden speelde.

,,Als ijshockeyer, koos ik er zelf voor om te stoppen”, zegt hij. ,,Ik was erg teleurgesteld en heb mijn hockeystick toen wel tien jaar niet aangeraakt. Al is dat weer een verhaal op zich. Nu ga ik dat niet weer zo doen. Zo lang ik de snelste Zwitserse schaatser ben en ik me blijf plaatsen voor de World Cups – waar ik niet als laatste eindig – zie ik geen reden om te stoppen.”

Niet voor niets wordt Hänggi soms vergeleken met zijn landgenoot Franz Krienbühl, die op 55-jarige leeftijd (!) nog een nationale schaatstitel greep.  Het valt te zeggen, dat was in een andere tijd. Maar het kan dus nog extremer. Mocht je het niveau van het Zwitserse schaatsen hierdoor overigens sterk in twijfel trekken, dan heb je het bij het juiste eind: het stelt niet zoveel voor. Al zijn met Kaitlyn McGregor, Livio Wenger en Christian Oberbichler wel drie potentiële (sub)toppers op komst.

Reacties
,,Niet iedereen staat om mij te springen”, vervolgt Hänggi. ,,Maar ik heb het gevoel dat het vooral de mensen rond de ijsbaan zijn die problemen met mijn leeftijd hebben. Over de schaatsers heb ik het gevoel dat iedereen aardig tegen me is. Ik zie ze ook niet als concurrenten, maar als ‘comrade in arms’ (strijdmakkers). Daarbij wil ik geen groot punt van mijn leeftijd maken. Ik heb liever dat mensen mij herkennen als een goede en eerlijke sportman.”

Over zijn leeftijd krijgt Hänggi regelmatig opmerkingen, soms minder leuk maar meestal wel oké. Zo reed hij eind 2012 in Kolomna een wereldbekerwedstrijd op de 5000 meter tegen de pas negentienjarige Japanner Ryosuke Tsuchiya. ,,Hij had makkelijk mijn zoon kunnen zijn”, constateert Hänggi. ,,Hij versloeg me. Maar toen ik hem na afloop vertelde over mijn leeftijd, was het juist hij die een buiging voor mij maakte. In zijn cultuur dwing je respect te hebben voor de oudere persoon. En dus deed hij dat. Het hele tafereel maakte me trots en blij. Schitterend toch?”

Martin Hänggi in actie tijdens het EK Allround van 2012 in Boedapest. Foto: Kirsti Biseth

Pijntjes
,,Natuurlijk heb ik last van pijntjes”, antwoordt Hänggi op de vraag of hij vaak last heeft van fysiek ongemak. ,,Topsport is zeker niet de gezondste levensstijl. Al valt het aantal blessures in vergelijking met het ijshockey nog mee. Ik weet dat ik zo voorzichtig mogelijk moet zijn met mijn lichaam en dat probeer ik ook. Zo train ik bijvoorbeeld niet met zware gewichten.”

Dit prille seizoen heeft Hänggi vooralsnog weinig last van pijntjes. Integendeel, met zijn conditie zit het prima. De Zwitser scherpte in oktober zijn twee jaar oude persoonlijke record op de 3000 meter aan en ook zijn andere tijden van dit seizoen zijn een stuk sneller dan vorig jaar rond deze tijd. Klaar voor weer een seizoen dus!

Powered by Calculate Your BMI