Preview WK Allround 2015: Recordregen in Calgary

Preview WK Allround 2015: Recordregen in Calgary

De laatste echt belangrijke wedstrijd van dit schaatsseizoen is dit jaar ook de leukste wedstrijd van het seizoen: Het wereldkampioenschap allround. Locatie: Calgary Olympic Oval. Ja u leest het goed, Calgary. Calgary betekent hooglandijs. En dat betekent snelle tijden ofwel talloze persoonlijke- en nationale records, en wie weet een enkel wereldrecord. Een vooruitblik op twee dagen vol spektakel!

Foto: SchaatsFoto’s

Nieuwe limieten
Wereldrecords. Dat willen we zien. Het liefst op elke afstand een, al is dat niet helemaal realistisch. Goed, laten we voor het gemak de afstanden even op een rijtje zetten. Bij de vrouwen is een wereldrecord op de 500 meter uitgesloten. De 36,36 van Sang-Hwa Lee is al onvrouwelijk en de enige dame met een minieme kans, Heather Richardson, zal dit weekend eerder op de boardingkussens in slaap vallen dan dat ze een wereldrecord rijdt. Richardson nam vorig weekend nog deel aan het WK sprint in Astana, een slordige 8.600 kilometer en dertien uur verderop.

Dan de 1.500 meter, ook daar weinig kans. Ireen Wüst heeft niet de topvorm van weleer (zo realistisch is ze zelf ook) en andere toppers zijn er momenteel niet. Op de 3.000 meter en 5.000 meter is er wel een kans(je) op een nieuwe mondiale toptijd in de persoon van Martiná Sábliková. De Tsjechische gleed drie weken terug soeverein naar de wereldtitel op de langste afstanden. Vooral op de vijf kilometer lijkt de kans op het verbeteren van haar eigen wereldrecord (6.42,66) een mogelijkheid.

 
Mannen
Dan de heren. 500 meter? Geen sprinters aanwezig dus geen kans op een wereldrecord. 1.500 meter? Als er dit weekend een afstand is met kans op een nieuw wereldrecord dan is het de anderhalve kilometer bij de mannen. Denis Yuskov kleineerde de concurrentie tijdens de afgelopen WK afstanden en won in een fenomenaal baanrecord van 1.43,36. Het huidige wereldrecord op de koningsafstand is in handen van Shani Davis met 1.41,04. Heel rap, maar als Yuskov ooit een kans heeft om die tijd te overtreffen dan is het wel in de uitmuntende vorm die hij nu bezit.

Dan de langste afstanden. De tien kilometer lijkt door het ontbreken van Jorrit Bergsma niet rijp voor een nieuw wereldrecord. Sven Kramer heeft het huidige record in handen op de langste afstand, maar is niet meer de Kramer die hij was op ‘de tien’. Op de vijf kilometer liggen er voor de Fries echter wel mogelijkheden op een nieuw wereldrecord. Tijdens de WK afstanden won hij in een wereldrecord voor laaglandbanen, dus waarom zou een wereldrecord niet mogelijk zijn op hooglandijs?

Nederlandse records op afstanden dit weekend:

Heren:
500 meter – Ronald Mulder 34,25 (Salt Lake City)
1.500 meter – Koen Verweij 1.42,68 (Salt Lake City)
5.000 meter – Sven Kramer 6.03,32 (Calgary)
10.000 meter – Sven Kramer 12.41,69 (Salt Lake City)

Dames:
500 meter – Thijsje Oenema 37,06 (Salt Lake City)
1.500 meter – Ireen Wüst 1.52.08 (Salt Lake City)
3.000 meter – Renate Groenewold 3.55,98 (Calgary)
5.000 meter – Gretha Smit 6.49,22 (Salt Lake City)

Overzicht Nederlandse- en wereldrecords 

 
Ook nog wereldtitels
Uiteraard worden er in Calgary ook twee wereldtitels verdeeld, die van beste mannelijke en beste vrouwelijke allroundschaatser van het schaatsjaar 2014/2015. Bij de heren lijkt het een driestrijd te worden tussen Sven Kramer, Koen Verweij en de ietwat onvoorspelbare Denis Yuskov. Onvoorspelbaar omdat het niet ondenkbaar is dat hij alles zet op het verbeteren van het wereldrecord op de 1500 meter en de overige afstanden laat ‘lopen’.

Ireen Wüst won de laatste vier wereldkampioenschappen allround bij de dames en lijkt dat ook dit weekend te gaan doen. Ze is favoriet. Maar haar uitgangspositie is niet zo riant als bijvoorbeeld verleden jaar. Op het EK Allround dit seizoen voelde ze de hete adem van Martiná Sábliková beangstigend dicht in de tijdens haar gehele loopbaan met honderden medailles omhangen nek. Het duo torent een aardig stukje boven de rest uit.

Prognose mannen: 1. Sven Kramer 2. Koen Verweij 3. Denis Yuskov
Prognose vrouwen: 1. Ireen Wüst 2. Martiná Sábliková 3. Marije Joling

Links:
Programma WK Allround 2015
Deelnemerslijst heren
Deelnemerslijst dames

Powered by Calculate Your BMI