Poll: Wie waren de beste schaatsers van het seizoen 2014/2015?

Poll: Wie waren de beste schaatsers van het seizoen 2014/2015?

Het schaatsjaar 2014/2015 zit er zo goed als op en dus willen we winnaars zien. Wie zijn de beste schaatser en schaatsster van dit seizoen? Op basis van prestaties die dit seizoen geleverd zijn, zijn zowel bij de mannen als vrouwen vier rijders genomineerd. De winnaars worden komende zondag bekendgemaakt.

Foto: SchaatsFoto’s

Schaatser van het jaar:

Jorrit Bergsma (NED) – zag het WK allround in Calgary als dé kans op een nieuw wereldrecord op de tien kilometer. Maar kwalificeerde zich niet. Desondanks succesvol dit jaar met wereldtitel tien kilometer en zilver op vijf kilometer bij de WK afstanden.

Pavel Kulizhnikov (RUS) – ‘the new kid on the block’ mist alleen nog olympisch goud op zijn erelijst. Kulizhnikov won dit seizoen goud op de 500 meter en zilver op de 1000 meter bij de WK afstanden. Werd met twee vingers in de neus wereldkampioen sprint.

Sven Kramer (NED) – blijft wereldkampioen worden, en dat is net zo normaal als dat de zon opkomt. Legde beslag op zijn zevende Europese- en wereldtitel allround. Werd ook wereldkampioen op de 5000 meter en ploegenachtervolging.

Denis Yuskov (RUS) – kwam dit seizoen pas laat op gang, maar kwam ook het hardst op gang. Werd wereldkampioen 1500 meter in dé race van het seizoen (1.43,36 in Thialf). Ook nog goed voor zilver op het WK allround en brons op het EK allround.

Schaatsster van het jaar:

Brittany Bowe (VS) – wat won Brittany Bowe niet dit seizoen? Ze veroverde met fabelachtige tijden goud bij de WK afstanden op de 1000 en 1500 meter. Veroverde twee weken later in Astana de wereldtitel sprint door alle afstanden te winnen.

Heather Richardson (VS) – piekte dit seizoen voor het eerst op het juiste moment: rond de WK’s. Pakte goud op de 500 meter, zilver op de 1000 meter en brons op de 1500 meter bij de WK afstanden. Werd tweede op het WK sprint en vierde op het WK allround.

Martina Sábliková (TSJ) – beleefde na 2010 (toen drie olympische medailles en twee allroundtitels) haar beste seizoen uit haar loopbaan. Was dit jaar goed voor de wereldtitel allround, 3000 en 5000 meter. Greep ook nog zilver op het EK allround.

Ireen Wüst (NED) – oogstte dit jaar niet ‘des Ireens’, maar won nog altijd genoeg. Legde beslag op goud bij het EK allround en zilver op het WK allround. Zilver won ze ook drie keer bij de WK afstanden: op de 1500 meter, 3000 meter en ploegenachtervolging.

De polls zijn gesloten. Zie hier voor de uitslag.

Powered by Calculate Your BMI