Oude bekenden keren terug bij wereldbekeropener in Harbin

Oude bekenden keren terug bij wereldbekeropener in Harbin

Het pre-olympische schaatsseizoen gaat vrijdag officieel van start met de wereldbekerwedstrijd in Harbin. Aldaar zijn het niet alleen de toppers van het voorbije schaatsjaar die om de medailles strijden. Oude bekenden, zoals Denny Morrison en Shane Dobbin, keren terug op het internationale podium. Eerstgenoemde ontbrak vorig seizoen wegens blessureleed. De Nieuw-Zeelander Dobbin hield na de Spelen in Sotsji een tweejarige sabbatical.

Foto’s: SchaatsFoto’s

Of neem Yekaterina Lobysheva, die het schaatsen na het olympische seizoen 2013/2014 liet voor wat het was om moeder te worden. Anderen, zoals Carlijn Achtereekte, stopten niet maar beleefden simpelweg een teleurstellende periode. Wat de oorzaak ook wezen mag, in Harbin maken een hoop schaatsers hun rentree in het wereldbekercircuit, waaronder de onderstaande tien. Allen kwamen zij het hele vorige seizoen niet in actie bij internationale races.

Mia Manganello
Land: Verenigde Staten
Leeftijd: 27 jaar
Laatste internationale wedstrijd (senioren): 16-11-2008, Wereldbeker Heerenveen

Waarschijnlijk de meest verrassende naam in dit rijtje. Een klein anderhalf jaar reed Manganello al wereldbekerwedstrijden in haar carrière. Dat gebeurde in 2007 en 2008. Ze verruilde haar schaatsen voor de fiets en reed de afgelopen jaren verschillende koersen op Amerikaans grondgebied. Met de Winterspelen van 2018 in het vooruitzicht keerde Manganello in december 2015 terug op het ijs.

Denny Morrison
Land: Canada
Leeftijd: 31 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 22-03-2015, Wereldbekerfinale Erfurt

Morrison sloot het schaatsseizoen 2014/2015 op sublieme wijze af met winst op de 1000 en 1500 meter bij de wereldbekerfinale in Erfurt. Twee maanden later liep hij onder meer een bovenbeenbreuk en een zware hersenschudding op bij een motorongeluk. Alsof dat nog niet genoeg was, werd hij in april 2016 tijdens een mountainbiketocht getroffen door een beroerte. Eind september maakte de tweevoudig wereldkampioen 1500 meter zijn comeback in een trainingswedstrijd. Een paar weken later laat hij bij de Canadese trials zien nog altijd tot de (wereld)top te horen.

Alexandra Ianculescu
Land: Roemenië
Leeftijd: 25 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 08-02-2015, Wereldbeker Heerenveen

Tot vorig seizoen ging Ianculescu door het leven als Canadese. Omdat het niveau in het Noord-Amerikaanse land relatief hoog ligt en er per land maar een beperkt aantal startplaatsen zijn voor de internationale wedstrijden, besloot ze gebruik te maken van haar Roemeense paspoort. In Roemenië is weinig concurrentie voor Ianculescu Op die manier is de sprintster zo goed als zeker van het rijden van alle wereldbekerwedstrijden dit seizoen. Om te beginnen in Harbin.

Shane Dobbin
Land: Nieuw-Zeeland
Leeftijd: 36 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 18-02-2014, Olympische Spelen Sotsji

Ruim tweeënhalf jaar reed Dobbin geen wedstrijd na zijn olympische tien kilometer op 18 februari 2014. Met de olympische ringen in zijn achterhoofd keert de man die het schaatsen in Oceanië op de kaart zette dit seizoen weer terug op het ijs. De langeafstandspecialist hoopt in Pyongyang (2018) voor de derde keer in zijn carrière deel uit te maken van het olympische circus.

Yekaterina Lobysheva
Land: Rusland
Leeftijd: 31 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 16-03-2014, Wereldbekerfinale Heerenveen

Lobysheva nam na het olympische seizoen 2013/2014 een tussenjaar en werd moeder van een dochter. Begin januari 2016 hervatte de tweevoudig olympisch bronzen medaillewinnares op de ploegenachtervolging de training. De middellange afstanden zijn nog altijd het domein van de Russin. Naast de 500 meter verschijnt ze in Harbin aan de start op haar geliefde 1000 en 1500 meter.

Yekaterina Lobysheva in actie op de 1000 meter bij de wereldbekerfinale van 2014 in Thialf.

Melissa Wijfje
Land: Nederland
Leeftijd: 21 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 22-11-2014, Wereldbeker Seoul

Alle wereldbekerwedstrijden waar Wijfje in haar loopbaan aan deelnam (twee stuks), reed ze in Azië. Zo ook de komende twee. Na twee jaar rijdt de schaatsster van Justlease.nl dit weekend weer een internationale wedstrijd. Vorig jaar kwam ze net tekort voor kwalificatie. Bij de KNSB Cup in Groningen plaatste de zesvoudig wereldkampioene junioren zich zelfs op drie afstanden voor de komende wereldbekers: de 1500, 3000 en 5000 meter.

Denny Ihle
Land: Duitsland
Leeftijd: 31 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 15-02-2015, WK Afstanden Heerenveen

Tijdens een onschuldig potje voetballen in de zomer van 2015 raakte Ihle ernstig geblesseerd. De Duitser scheurde onder meer een kruis- en knieband. Ihle stond hij het hele vorige seizoen aan de kant en zag hij vanaf de bank toe hoe zijn broer Nico onder andere vierde werd bij het WK sprint. Denny Ihle maakte deze zomer zijn rentree op het ijs. Bij de Duitse afstandskampioenschappen verdiende hij wereldbekertickets voor de 500 en 1000 meter.

Maki Tabata
Land: Japan
Leeftijd: 42 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 15-02-2015, WK Afstanden Heerenveen

Tabata kwalificeerde zich het afgelopen schaatsseizoen voor geen enkele wereldbekerwedstrijd. Dat was voor de oude Japanse krijger geen reden om de schaatsen voor goed in het vet te zetten, zoals ze van maart 2010 tot september 2012 wel deed. De zesvoudig medaillewinnares op de WK afstanden eindigde vorige maand als vierde op de 3000 meter bij de Japanse afstandskampioenschappen. Dat volstaat voor een wereldbekerticket.

Nils van der Poel
Land: Zweden
Leeftijd: 20 jaar
Laatste internationale wedstrijd (senioren): 01-02-2015, Wereldbeker Hamar

Van der Poel nam het afgelopen seizoen een tussenjaar, maar reed wel zijn wedstrijden. Zo bleef hij in conditie. De Zweedse schaatshoop maakte het seizoen daarvoor indruk door op achttienjarige leeftijd in een razendsnelle tijd (6.23,40) de B-groep van de 5000 meter te winnen bij de wereldbeker in Heerenveen. Van der Poel keert in Harbin terug in het wereldbekercircuit en wil niets anders dan die lijn doortrekken.

Carlijn Achtereekte
Land: Nederland
Leeftijd: 26 jaar
Laatste internationale wedstrijd: 22-03-2015, Wereldbekerfinale Erfurt

Achtereekte slaagde er vorig seizoen niet in zich te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden. De Overijsselse beleefde zodoende een teleurstellende jaar. Deze zomer ruilde ze Clafis in voor Team Victorie. Die overstap heeft Achtereekte geen windeieren gelegd. Bij de KNSB Cup won ze de 5000 meter (de afstand waarop ze bij de WK afstanden in 2015 zilver greep) en werd ze derde op de 3000 meter.

Powered by Calculate Your BMI