Nabeschouwing: Wereldbeker Seoul

Nabeschouwing: Wereldbeker Seoul

Wat vorige week voor de ijsbaan van Obihiro gold, geldt nog meer voor de ijsbaan van Seoul. Voor het eerst sinds lange tijd (2000) stond de schaatshal van de Zuid-Koreaanse miljoenenstad dit weekend weer op de wereldbekerkalender. Net als in Japan was Pavel Kulizhnikov de koning van het weekend. Hij won goud op alle sprintafstanden. Buiten de zeges van de Rus (want die zijn we inmiddels gewoon) en de winst van Bob de Jong op de tien kilometer, deden zich verder eigenlijk alleen maar verrassingen voor in Seoul. Tien zaken die opvielen.

1. Ivanie Blondin heeft qua uiterlijk behoorlijk wat weg van Anni Friesinger en gaat ook qua presteren steeds meer op de Duitse lijken. Vorige week boekte Blondin met het goud op de massastart in Obihiro haar eerste wereldbekerzege. Dit weekend was ze zowel op de 5000 meter als de massastart goed voor brons.

2. Voor het eerst sinds hele, hele lange tijd heeft Nederland niet het medailleklassement van een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Nederland won negen plakken waarvan twee gouden. Rusland won er zes, maar daarvan waren er drie goud gekleurd.

3. De Huiskamervraag van de dag: Er deed dit weekend een schaatser of schaatsster mee die er bij de laatste wereldbeker in Seoul (2000) ook bij was. En dat is niet Bob de Jong of Claudia Pechstein. Rara, wie is het wel?

4. Ze zijn allebei Zuid-Koreaans van afkomst, slechts vijftien (!) jaar en ongelooflijk talentvol: Min-Seon Kim en Min-Seok Kim. De één (Min-Seon) is een meisje en sprinter. De ander (Min-Seok) is jongen en allrounder. Min-Seon haalde op de 500 meter het podium in de B-divisie. Min-Seok werd verdienstelijk zestiende op de 1500 meter in de A-groep.

5. Wie winnen wil moet pijn lijden, zal trainer Erik Bouwman hebben gedacht. Na de zilveren race van zijn pupil Tae-Bum Mo op de 500 meter kreeg hij een high five van Mo, die iets meer pijn deed dan Bouwman vooraf gedacht had: Hij kwam bijna ten val. Zie hier voor de beelden.

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

6. Marianne Timmer en Gianni Romme mogen met Team Continu nu wel weer stoppen met het begeleiden van Nao Kodaira en Karolina Erbanova. Beiden presteerden erg sterk en waren goed voor twee plakken. De Nederlandse kopstukken van de ploeg, Margot Boer en Ireen Wüst, konden daarentegen weinig potten breken.

7. Qishi Li gleed op de 1000 meter verrassend naar de zege. Een gouden toekomst is haar voorspeld. Schaatsers wiens naam uitgesproken dient te worden als ‘lie’ hebben altijd succes. Sang-Hwa Lee, Kyou-Hyuk Lee en Kang-Seok Lee kunnen daar meer over vertellen.

8. Met Vanessa Bittner, Pavel Kulizhnikov, Vincent De Haître, Ruslan Murashov en Jun-Ho Kim komt er een hele fijne generatie internationale schaatsers van negentien en twintigjarigen aan. De jeugd heeft de toekomst.

9. Het dopingluchtje is (helaas) onlosmakelijk aan Claudia Pechstein verbonden. Maar haar optreden dit weekend op de 5000 meter was bewonderenswaardig. De 42-jarige vrouw uit Oost-Berlijn was ‘vijf kilometer koningin’ Martina Sablikova dik vijf tellen te snel af. Daarmee scherpte ze haar record van oudste wereldbekerwinnaar ook nog even aan.

10. Tot slot: De meest gezochte zoekterm van dit weekend was ‘prijzengeld’. En dus is het aardig om dat nog eens in kaart te brengen. De winnaar van een wereldbekerrace pakt 1115 euro, tegenover 745 euro en 595 euro voor de nummers twee en drie. Zie hier voor het totale overzicht.

Foto: David Rosen, flickr.com cc

Powered by Calculate Your BMI