Nabeschouwing: NK Afstanden

Nabeschouwing: NK Afstanden

Vrijdagmiddag klonk het startschot voor het schaatsseizoen 2014/2015. De jongelingen Ruben Romeijn en Martijn van Oosten openden het bal op het NK afstanden. Door het nog hogere niveau dan vorig jaar, was het een kampioenschap op het scherpst van de sneden. Tientallen persoonlijke records werden aan diggelen gereden. En zowel jong (Antoinette de Jong, 19 jaar), als oud (Bob de Jong, 37 jaar), mochten het podium betreden. Tien andere zaken die opvielen.

1. De broers Aron en Ruben Romeijn zorgden er met hun deelname op de 500 meter voor dat er voor het tiende jaar op rij twee broers aan de start van de kortste afstand stonden. Voor de afgelopen negen edities waren Ronald en Michel Mulder en Freddy en Erben Wennemars verantwoordelijk.

2. Onder de noemer ‘uw dag is pas compleet als u dit heeft meegekregen’: Nog nooit stond een schaatser wiens voornaam maar twee letters telt op het podium van een NK Afstanden. Bo van der Werff, derde op de 500 meter, had zaterdag de primeur.

3. Dat de verschillende starters van dienst dit weekend de gebruikelijke zinnetjes in het Engels zeiden, begrijpt niemand. Geen “naar de start” en ‘’klaar voor de start’’ maar ‘’go the start’’ en ‘’ready’’.

4. De prestatie van het weekend komt op naam van Kjeld Nuis. De rijder van Lotto dook met 1:08.24 veertien honderdsten onder het baanrecord van Shani Davis. Aangezien zijn piek bij het WK ligt, vraag je je af wat voor fenomenale tijd er dan uitrolt.

5. Wie naar de sprintafstanden bij de mannen heeft gekeken, zou haast denken dat het dragen van een paarswit pak verplicht was. Zeker de helft van alle 24 deelnemende heren maakt deel uit van Beslist.nl of de opleidingsploeg van het online winkelplatform.

6. Iedereen die roept dat de Nederlandse trainingsaanpak zo goed werkt voor de drie Japanse New Balance-rijders, mag zich ook afvragen waarom deze Nederlandse aanpak op dit moment niet werkt voor de Nederlandse rijders van het team. Nagenoeg alle schaatsers van New Balance lieten het dit weekend afweten.

7. Het is geen eerlijke vergelijking maar toch, omdat het zo leuk is: Maar liefst vijf Nederlandse vrouwen doken onder de tijd waarmee Bart Swings dit weekend in Eindhoven Belgisch kampioen werd op de 500 meter. Swings kwam tot 38.65 op het Brabantse ijs. Margot Boer, Thijsje Oenema, Bo van der Werff, Floor van den Brandt en Anice Das zouden de Belg allemaal hebben geklopt.

8. Nederland vaardigt in elk geval vijf debutanten af naar de eerste wereldbekers in Azië. Kai Verbij, Gerben Jorritsma, Sanneke de Neeling, Bo van der Werff en Floor van den Brandt maken allen voor het eerst hun opwachting in wereldbekerverband. De kans is groot dat dit aantal nog oploopt aangezien Clafis en mogelijk ook Team Corendon niet naar Obihiro en Seoul afreizen.

9. Het is elke keer ongelooflijk zuur om de tranen van Annette Gerritsen te moeten aanschouwen. Zeker gezien haar aanstekelijke enthousiasme in de aanloop naar de wedstrijden toe. Afgelopen weekend verschenen die tranen opnieuw nadat ze zich op de 500 meter niet voor de World Cups had geplaatst. Ook op de 1000 meter miste ze boot.

10. Joost Born kwam dit weekend op twee afstanden in actie en kwam ook twee keer ten val. Desalniettemin verbeterde hij zijn persoonlijke record op de 1000 meter, waar hij al buikschuivend de finish passeerde.

Zie ook:
Voorbeschouwing NK Afstanden: Waar moeten we op letten?
Overzicht schaatsploegen seizoen 2014/2015
Schaatskalender seizoen 2014/2015

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

Powered by Calculate Your BMI