De situatie na de KNSB Cup in Enschede: wie gaan er naar Noord-Amerika?

De situatie na de KNSB Cup in Enschede: wie gaan er naar Noord-Amerika?

Schaatsen op televisie was er dit weekend wel, maar slechts in beperkte mate. Geen live-beelden van de Nederlandse trials, waar dat bijvoorbeeld in Rusland en Canada wel het geval was. Het was ‘the talk of the weekend’. Maar geen van de schaatsers die zich daar ook maar even druk om maakte. Zij waren bezig met hele andere dingen en konden dit weekend alleen maar verliezen. Ireen Wüst, Michel Mulder en Jan Blokhuijsen kunnen daarover meepraten.

Foto: Beslist.nl

 

Selectie van 31
Op basis van de uitslagen van de KNSB Cup in Enschede mogen 31 Nederlandse schaatsers (14 mannen en 17 vrouwen) zich opmaken voor een trip naar Noord-Amerika, waar in Calgary en Salt Lake City de eerste wereldbekers worden verreden. De kans bestaat dat dat aantal nog oploopt, aangezien bijvoorbeeld Jorien ter Mors al heeft aangegeven de wereldbeker in Salt Lake City te laten schieten.

Vrouwen
Ter Mors plaatste zich dit weekend met speels gemak voor de wereldbekers op de kortste afstanden. Met winst op de 500 en 1000 meter liet de van oorsprong allroundster en tevens shorttrackster, menig fulltimesprintster zich achter de oren krabben. Grote kans dat Nederland met Ter Mors eindelijk iemand heeft die de strijd met Heather Richardson en Brittany Bowe aan kan gaan.

Ireen Wüst kwam er tijdens de 1500 meter op vrijdag achter dat ze nog niet voldoende hersteld was van een val deze zomer. Ze plaatste zich niet voor de wereldbekers op de mijl en liet voorts de rest van het weekend aan zich voorbij gaan. Andere dames die zich niet plaatsten voor de eerste wereldbekers: Lotte van Beek, Roxanne van Hemert en Anice Das.

Mannen
In tegenstelling tot de vrouwen, waar enkel Leenstra drie tickets veroverde, waren er bij de mannen drie rijders die zich voor drie afstanden kwalificeerden: Sven Kramer, Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma. Vooral het presteren van Jorritsma was sterk. De 22-jarige rijder van Lotto-Jumbo werd vierde op beide sprintafstanden en greep op de 1500 meter verrassend de winst.

Minstens even zo verrassend was de nederlaag die Erik Jan Kooiman zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma op de tien kilometer bezorgde. Kooiman klokte 13.05,96 en bleef Bergsma daarmee anderhalve tel voor. Kramer, die op de 5000 meter ook al verslagen werd door Bergsma en op de 1500 meter vijfde werd, moest genoegen nemen met plek drie.

Nog meer dan een tikkeltje tegenvallend was het weekend van Michel Mulder. De olympisch kampioen op de 500 meter plaatste zich zowel op de kortste afstand als op de 1000 meter niet voor de eerste wereldbekers. Ook Jan Blokhuijsen, Bob de Jong, Pim Schipper en Jan Smeekens hoeven hun koffers niet in te pakken voor een reis naar Noord-Amerika.

Calgary & Salt Lake City
Zie hieronder voor een overzicht met alle gekwalificeerden voor de wereldbeker in Calgary en Salt Lake City. In beide steden staan alle afstanden op het programma, met dat verschil dat de vrouwen in Salt Lake City de 3000 meter omruilen voor de 5000 meter, en de mannen de vijf kilometer inwisselen voor de tien. De Nederlandse wereldbekerselectie bevat geen enkele debutant.

Wereldbekerselectie Calgary & Salt Lake City op basis van uitslagen KNSB Cup

Vrouwen:
500 meter: Jorien ter Mors, Thijsje Oenema, Bo van der Werff, Marrit Leenstra en Floor van den Brandt
1000 meter: Jorien ter Mors, Sanneke de Neeling, Marrit Leenstra, Margot Boer en Linda de Vries
1500 meter: Marije Joling, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra, Diane Valkenburg en Sanneke de Neeling
3000 meter: Yvonne Nauta, Jorien Voorhuis, Annouk van der Weijden, Irene Schouten en Marije Joling
5000 meter: Carien Kleibeuker, Irene Schouten, Lisa van der Geest, Yvonne Nauta en Antoinette de Jong

Mannen:
500 meter: Ronald Mulder, Kai Verbij, Hein Otterspeer, Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis
1000 meter: Kjeld Nuis, Stefan Groothuis, Kai Verbij, Gerben Jorritsma en Thomas Krol
1500 meter: Gerben Jorritsma, Kjeld Nuis, Thomas Krol, Wouter olde Heuvel en Sven Kramer
5000 meter: Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Douwe de Vries, Wouter olde Heuvel en Erik Jan Kooiman
10000 meter: Erik Jan Kooiman, Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Bob de Vries en Arjan Stroetinga

Powered by Calculate Your BMI