Calgary en Salt Lake City als opmaat naar Olympische Spelen in Pyeongchang

Calgary en Salt Lake City als opmaat naar Olympische Spelen in Pyeongchang

De wereldbekercampagne wordt dit weekend hervat met de wereldbekerwedstrijd in Calgary. Een week later staat in Salt Lake City het vierde wereldbekertreffen van het seizoen op het programma. Wat kunnen we verwachten op het razendsnelle Noord-Amerikaanse ijs? Een vooruitblik aan de hand van vier vragen.

Foto’s: SchaatsFoto’s

Wat staat er op het spel?
Wereldbekerwedstrijden. In theorie draait het daarbij om het verdienen van punten voor het wereldbekerklassement, de ranking waarvan de winnaars per afstand aan het eind van het seizoen een leuke bonus opstrijken. In de praktijk gelden de wereldbekerwedstrijden louter als meetmomenten en kansen om wedstrijdritme op te doen, zeker in olympische seizoenen. Schaatsers willen weten hoe ze ervoor staan ten opzichte van de concurrentie.

Waar het de komende twee weekenden ook om draait is plaatsing voor de Olympische Spelen afdwingen. In tegenstelling tot Nederland, waar eind december tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) pas duidelijk wordt wie naar Pyeongchang gaan, moet het voor de schaatsers uit een hoop kleine schaatslanden nu al gebeuren wat betreft kwalificatie voor de Spelen. Zij krijgen op het snelle ijs in Noord-Amerika dé kans om olympische tickets te verdienen.

Kunnen we Nederlandse records of wereldrecords verwachten?
Naast de te verdienen olympische startbewijzen is het in Calgary en Salt Lake City altijd uitkijken naar nieuwe persoonlijke, nationale en mondiale records. Bij internationale wedstrijden op het ijs van de genoemde steden kun je er donder op zeggen dat er talloze toptijden gaan sneuvelen. Zoals dat bijvoorbeeld twee seizoenen terug ook het geval was.

Persoonlijke en nationale records gaan ons hoe dan ook om de oren vliegen. Worden de Nederlandse records ook aangescherpt? Die kans lijkt nihil. Het gros van de Nederlandse toppers is nog niet in topvorm (wat normaliter natuurlijk wel nodig is voor een Nederlands record) en alle Nederlandse records staan bijzonder scherp. Bovendien zijn de nodige Nederlandse toppers absent bij de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City.

Ook wat betreft wereldrecords is het maar de vraag of we ze de komende weekenden gaan zien. De kans op nieuwe mondiale toptijden bestaat natuurlijk altijd bij wedstrijden in Noord-Amerika. Maar aangezien de piek van de schaatsers die het in zich hebben om een wereldrecord te rijden pas bij de Spelen in februari ligt, wordt het een lastig verhaal. We laten ons natuurlijk altijd graag verrassen. Een Japanse verrassing lijkt dit seizoen bijvoorbeeld altijd wel op de loer te liggen.

Sven Kramer is momenteel de enige Nederlandse schaatser die een wereldrecord op een individuele afstand op zijn naam heeft staan.

Gaan we de gebruikelijke namen zien schitteren?
Schaatsen op hooglandbanen is anders dan op laaglandbanen. Dat is natuurlijk even logisch als Nao Kodaira die dit seizoen bij elke 500 meter haar concurrentes wegblaast alsof het junioren zijn. Hoe dan ook, bij wedstrijden op hooglandbanen komen andere rijders bovendrijven. Een mooi voorbeeld daarvan is Ted-Jan Bloemen. De voormalige Nederlander verbaasde twee jaar terug vriend en vijand met zijn sublieme wereldrecord op de tien kilometer (12.36,30). Op een laaglandbaan hebben we hem nog nooit zo zien excelleren.

Een ander voorbeeld is Ronald Mulder. Het is niet voor niets dat hij met 34,08, 34,18 en 34,25 de drie snelste 500 meters die ooit door een Nederlander zijn gereden achter zijn naam heeft staan. Mulder reed die tijden in Calgary of Salt Lake City. Bij de Nederlandse afstandskampioenschappen (vanzelfsprekend altijd op laaglandbanen) kwam hij in elf optredens maar één keer tot winst. Dat wil wel wat zeggen. Benieuwd welke schaatsers de komende weekenden laten zien goed uit de voeten te kunnen op hooglandbanen.

Welke baan is het snelst?
De discussie over de snelste ijsbaan ter wereld heeft wel wat weg van de eeuwige discussie over wie de beste voetbalclub van Nederland is: Ajax of Feyenoord? Of van de discussie over wie de beste voetballer van dit tijdperk is: Cristiano Ronaldo of Lionel Messi? De Olympic Oval in Calgary en de Utah Olympic Oval in Salt Lake City, die een goede 300 meter hoger ligt dan de baan in Canada, prijzen zich beide maar wat graag aan als snelste baan ter wereld. Gelukkig kunnen we aan de hand van de nodige data eenvoudig bepalen welke baan ook daadwerkelijk recht van spreken heeft.

Van de twaalf olympische nummers zijn negen wereldrecords in Salt Lake City gereden en (slechts) twee in Calgary. Dat andere, twaalfde, wereldrecord behoort toe aan Heerenveen. Zodoende is er dus maar één partij die recht van spreken heeft als het gaat om welk ijs het snelst is: zij daar in Salt Lake City. Met mogelijke wereldrecords in het achterhoofd is het dus extra jammer dat een hoop van de (Nederlandse) toppers de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen links laten liggen.

Powered by Calculate Your BMI