Vijf unieke tweelingen in de sportwereld

Vijf unieke tweelingen in de sportwereld

Dat je samen met je broer of zus dezelfde sport beoefent is een ding. Dat je samen met je broer of zus dezelfde sport op mondiaal niveau beoefent is een nog meer een ding. Maar dat je samen met tweelingbroer of -zus in dezelfde sport wereldtop bent, is helemaal speciaal. In Nederland kennen we de roeitweeling Vicent en Tycho Muda en de turntweeling Sanne en Lieke Wevers. Maar daar blijft het niet bij. En welke succesvolle tweelingen zijn er over de grens?

Tennistweeling
Met afstand zijn Bob & Mike Bryan de succesvolste tweeling in de tenniswereld. De zegereeks van de Bryans begon in 2002. Een jaar later wonnen ze met Roland Garros hun eerste grandslimtitel. Paul Haarhuis en Yevgeny Kafelnikov delfden destijds het onderspit (7-6 en 6-3). In de jaren daarna won het Amerikaanse duo nog vijftien grandslamtoernooien. In 2012 greep het tweetal olympisch goud in Londen, nadat ze vier jaar eerder derde werden in Peking.

Het einde van de loopbaan van de 36-jarige broers uit Californië begint gezien hun leeftijd angstig dichtbij te komen. Maar financiële zorgen over de rest van het leven heeft geen enkele toptennisser. En zo ook de Bryans niet. Allebei vinden ze dik twaalf miljoen dollar terug op hun bankrekening.

Wielertweeling
Het meest tragische verhaal in deze lijst komt van de broers Ricardo & Javier Otxoa. De Baskische klimgeiten verdedigden de kleuren van ONCE en Kelme. Javier was de meest getalenteerde van de twee. Hij bezorgde de familie Otxoa in 2000 de grootste overwinning door de loodzware tiende etappe van de Tour de France te winnen. Dolgelukkig waren ze. Samen.

Iets meer dan een half jaar later maakte een automobilist een einde aan het levensgeluk van de broers. Tijdens een training werden ze aangereden. Ricardo, pas 26 jaar, kwam om het leven. Javier raakte in coma en vocht twee maanden lang voor zijn leven. Maar hij won. Hij wilde terugkeren als profwielrenner, maar door zijn handicap slaagde hij daar niet in. Dus mikte hij op de Paralympische Spelen van 2004. Daar won hij twee plakken: goud en zilver. Voor zijn broer.

Schaatstweeling
Nationaal en bij vlagen ook internationaal zijn Ronald & Michel Mulder de bekendste tweeling in de sportwereld. Deze broers zijn daarom weinig uitleg onderhevig. Probeer nog maar eens wat nieuws over ze te vertellen, dat lukt haast niet. Zeker na het olympisch goud (Michel) en brons (Ronald) op de 500 meter in Sotsji. Daarmee eindigde na de Amerikaanse alpineskiërs Phil en Steven Mahre (1984) voor de tweede keer in de historie van de Olympische Winterspelen een tweeling op het podium.

Dat Ronald en Michel een ‘echte’ tweeling zijn bewezen ze tijdens hun eerste optreden op het Nederlands kampioenschap sprint in 2006. Beiden finishten ze in 37.86 op de 500 meter. “Dat verzin je niet”, sprak commentator Frank Snoeks destijds. En zo is dat maar net. Zie hier voor de beelden.

Atletiektweeling
Talloze individuele- en estafettemedailles grepen Kevin & Jonathan Borlée op wereld- en Europese kampioenschappen atletiek. De 400 meter-specialisten uit het Belgische Sint-Lambrechts-Woluwe, waren samen goed voor onder meer goud op het EK van 2012 in Helsinki en zilver op het WK indoor in Doha (2010).

Individueel boekte Kevin de meeste successen. Hij veroverde de Europese titel in 2010 en pakte brons op het WK in 2011. Jonathan zet daar onder meer een vierde plaats op het WK van verleden jaar tegenover. Op de Olympische Spelen van 2012 werd Kevin vijfde en Jonathan zesde. Ook grote zus Olivia en broertje Dylan zijn in het bezit van uitzonderlijke 400 meter-genen. Een unieke hardloopfamilie.

Voetbaltweeling
Vasil & Aleksei Berezutski vormen de meest bekende tweeling op de internationale voetbalvelden. Sinds hun bestaan als profvoetballer in 2000 speelden de Russische broers slechts een jaar niet samen. De Berezutski’s, beiden verdediger, startten hun loopbaan bij  FC Torpedo-ZIL. Aleksei verkaste het jaar daarop naar Chernomorets, terwijl Vasil bleef.

Het jaar daarna werden de twee Moskovieten herenigd bij CSKA Moskou. En dat is de club waar ze vandaag de dag nog altijd onder contract staan. Met CSKA wonnen ze in 2005 de UEFA Cup. Zowel Vasil als Aleksei zijn ook international. Op het Europees kampioenschap van 2008 beleefden ze hun hoogtepunt door derde te worden met de Russische equipe. In de kwartfinale werd Nederland verslagen.

Foto’s: Wikimedia Commons

Powered by Calculate Your BMI