Nederland overtreft aantal medailles op ‘Zomerspelen 2014’

Nederland overtreft aantal medailles op ‘Zomerspelen 2014’

Nee, het is nog geen 2016 en de Olympische Zomerspelen zijn dus pas over twee jaar. Maar de zomerversie van het grootste sportevenement ter wereld komt dichter en dichterbij. Het is daarom interessant om te kijken hoe het er momenteel voor staat met de Nederlandse toppers. Wat als de Spelen niet over twee jaar, maar nu werden gehouden? Wat zou dan de Nederlandse oogst zijn?

Op basis van het laatste wereldkampioenschap van iedere olympische sport komt Nederland dan uit op een medailletotaal van 22: Acht keer goud, drie keer zilver en elf keer brons. Dat zou een verbetering van twee plakken betekenen ten opzichte van de Spelen van Londen in 2012, toen zes keer goud, zes keer zilver en acht maal brons werd veroverd door Nederland. Tevens zou Nederland met deze oogst niet op plek dertien, maar op plek tien in het medailleklassement zijn geëindigd.

In het onderstaande overzicht staat de Nederlandse oogst op de denkbeeldige Zomerspelen van 2014, die dus gebaseerd is op prestaties op de laatste WK’s. Kanttekening is dat er bij sommige sporten dit jaar geen WK plaatsvond, waardoor de krachtsverhoudingen flink veranderd kunnen zijn en het een vertekend beeld geeft. Dat kan in het nadeel van Nederland zijn, zoals beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die in 2013 de wereldtitel wonnen, maar dit jaar niet de vorm van toen hebben. Maar ook in het voordeel van Nederland. Hierbij kun je denken aan Sharon van Rouwendaal die niet eens deelnam aan het WK zwemmen van 2013, maar op het EK van dit jaar knap goud behaalde op de tien kilometer open water zwemmen.

In tegenstelling tot 2012 zou Nederland op ‘deze editie’ van de Spelen wel een medaille hebben gewonnen bij het boogschieten, atletiek en het beachvolleybal. Alleen bij het roeien won Nederland geen medaille op het laatste WK, in tegenstelling tot de laatste Zomerspelen toen er brons was voor de vrouwenacht.

Oogst Nederland op ‘Zomerspelen 2014’ op basis van laatste WK’s:

Goud (8x)
Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen (beachvolleybal) (WK 2013)
Ranomi Kromowidjojo (zwemmen, 50 meter vrije slag) (WK 2013)
Hockeydames (hockey) (WK 2014)
Jeroen Dubbeldam (paardensport, springen, individueel) (WK 2014)
Springteam (paardensport, springen, team) (WK 2014)
Marit Bouwmeester (zeilen, Laser Radial) (WK 2014)
Nicholas Heiner (zeilen, Laser) (WK 2014)
Epke Zonderland (turnen, rekstok) (WK 2014)

Zilver (3x)
Tim Veldt (baanwielrennen, omnium) (WK 2013)
Ignisious Gaisah (atletiek, verspringen (WK 2013)
Hockeyheren (hockey) (WK 2014)

Brons (11x)
Matthijs Büchli (baanwielrennen, keirin) (WK 2013)
Dafne Schippers (atletiek, zevenkamp) (WK 2013)
Dames estafetteploeg (zwemmen, 4×100 meter vrije slag) (WK 2013)
Ranomi Kromowidjojo (zwemmen, 100 meter vrije slag) (WK 2013)
Recurve team (Boogschieten, recurve, team) (WK 2014) *
Laura Smulders (bmx, fietscross) (WK 2014)
Sanne Verhagen (judo, -57 kilogram) (WK 2014)
Dressuurequipe (paardensport, dressuur, team) (WK 2014)
Adelinde Cornelissen (paardensport, dressuur, individueel) (WK 2014)
Eventing team (paardensport, eventing, team) (WK 2014)
Tom Dumoulin (wielrennen, tijdrit) (WK 2014)

* Het WK boogschieten in 2014 werd indoor gehouden, in tegenstelling tot het olympische evenement.
** Het brons van het Nederlands voetbalelftal op het WK in Brazilië is niet in het overzicht opgenomen. Buiten dat voetbal op de Spelen niet veel voorstelt, en de prestatie dus niet als vergelijkbaar materiaal gezien kan worden, is het olympisch voetbaltoernooi alleen voor spelers tot 23 jaar. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Arjen Robben, Robin van Persie en Jasper Cillesen normaliter niet mee zouden mogen doen.

Foto: Dick Aalders, flickr.com cc

Powered by Calculate Your BMI