Nederland organiseerde op een na meeste WK’s in 2014

Nederland organiseerde op een na meeste WK’s in 2014

Nederland organiseerde in 2014 de op een na meeste wereldkampioenschappen. Na koploper Spanje (vier stuks) was Nederland dit jaar drie keer het gastland van een WK, in welke olympische zomersport dan ook. 25 olympische sporten hielden in 2014 een WK. Elf sporten deden dat niet of niet naar de olympische maatstaven zoals het komende WK kortebaanzwemmen in Doha.

Zowel het WK BMX (Rotterdam), hockey (Den Haag) als roeien (Amsterdam) vond dit jaar plaats op Nederlandse bodem. En daaruit bleek maar weer dat het thuisvoordeel bij lange na niet altijd opgaat. Bij het WK BMX pakte Laura Smulders twee plakken, maar stelden de mannen teleur. Op het WK roeien was Nederland goed voor eenmaal goud in een niet-olympische discipline. Bij het WK hockey was Nederland met goud (vrouwen) en zilver (mannen) wel (uiterst) succesvol.

Lijstaanvoerder Spanje organiseerde deze jaargang één WK meer dan Nederland. Het land in het zuidwesten van Europa verwelkomde de beste zeilers, schutters, wielrenners en basketballers. Kanttekening bij het WK basketbal is dat Spanje alleen het mannentoernooi organiseerde. Het WK basketbal voor vrouwen vond plaats in Turkije.

Naast Nederland hield ook Rusland dit jaar drie WK’s, te weten judo, schermen en kanovaren. Achter Rusland en Nederland volgen Turkije, Polen en China, die dit jaar twee keer de organisatie van een WK op zich namen. Elf landen, waaronder Oezbekistan, Colombia en de Verenigde Staten, waren dit jaar een keer het gastland van een wereldkampioenschap.

Als we kijken naar het aantal georganiseerde WK’s per werelddeel, dan leidt Europa met een straatlengte voorsprong op de andere continenten. Maar liefst achttien WK’s vonden plaats op Europees grondgebied in 2014. Azië bezet met zes WK’s de tweede plek voor Noord- en Zuid-Amerika, die dit jaar respectievelijk twee en een keer een WK organiseerden.

Aantal wereldkampioenschappen per land in 2014:


*Naast het WK basketbal werd ook het WK volleybal in twee landen afgewerkt. De vrouwen deden dat in Polen en de mannen in Italië.

Foto: Wikimedia Commons

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI